Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låga grundvattennivåer i Östergötland

Grundvattennivåerna i Östergötland är under de normala. Längs kusten är nivåerna mycket under de normala, för privata brunnar.

När grundvattennivåerna är låga gäller det att spara på vattnet om man har egen brunn.

När grundvattennivåerna är låga gäller det att spara på vattnet om man har egen brunn.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköping2020-06-29 16:00

Tittar man på de kartor över grundvattennivåerna som SGU, Sveriges geologiska undersökning, lagt ut på sin hemsida lyser det rött i Östergötland för de stora magasinen i hela länet och för de små magasinen, privata brunnar, längs kusten.

Den färgen markerar grundvattennivåer som är mycket under de normala för årstiden.

– Vi gör skillnad på små och stora magasin när vi pratar om grundvattennivåer. Man säger generellt att stora magasin används till kommunal vattenförsörjning och små magasin är mer enskild brunn, berättar grundvattenexpert Anna-Klara Elenström, hydrogeolog vid SGU.

För de stora magasinen är det nivåer som är mycket under de normala i nästan hela länet, förutom i de södra delarna där de är under de normala.

– För de små magasinen är nivåerna under de normala i nästan hela länet. I de östra delarna, nära kusten, finns det ett stråk med nivåer som är mycket under de normala. 

Vad beror det på, tror du?

– För de små magasinen beror det på att vi inte hade så mycket nederbörd under våren. Främst i april månad var det ganska torrt.

Våren är en period då man brukar ha en ganska betydande grundvattenbildning. Nu när det är sommar och växtligheten har kommit i gång har man inte någon grundvattenbildning att tala om eftersom regnet som faller avdunstar eller tas upp av växter, säger Anna-Klara Elenström.

– De små magasinen reagerar ganska snabbt på sådana här förändringar. För de stora magasinen är det också nederbördsunderskott, men då pratar vi om en längre tidsperiod: ett par år bakåt. De reagerar mer långsamt.

Nu har det varit torrt och varmt en period. Vad skulle det behövas för att återställa nivåerna i de små magasinen, i brunnarna?

– Det man kan önska är väl då en regnig sommar, gärna i kombination med kallt väder, så det inte avdunstar lika mycket.

Fast det vill man ju inte ha som semesterfirare?

– Nej, precis, det blir en tråkig sommar i så fall.

Skyfall, när det faller väldigt mycket regn på kort tid, ger inte så stor grundvattenbildning. Så där har man inte mycket att hoppas på för att få mer vatten i sin brunn.

Som det ser ut gäller det att prioritera vad man använder sitt vatten till.

– Om man har en egen brunn och vet att man har haft problem med vatten tidigare kan man hålla lite utkik och vara uppmärksam, och tänka på hur man använder vattnet, säger Anna-Klara Elenström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!