Norrköpings kommun är en av de kommuner i landet som betalar ut lägst sommarlöner enligt en sammanställning som fackförbundet Kommunal tagit fram. Bland de tio största städerna i Sverige är det bara Jönköpings kommun som betalar ut lägre löner till sina feriearbetare.
- Jag är jätteglad att jag har ett sommarjobb. Men när jag berättar för mina vänner att jag tjänar 50 kronor i timmen så tror det inte att det är sant - ärligt talat, det känns som en slavlön, säger 18-åriga Dalal Chamon som pluggar natur och samhällsprogrammet på De Geergymnasiet i Norrköping.
Stora skillnader
Skillnaderna är stora mellan sommarjobbslönerna i landet. I Malung - Sälen har de kommunala feriearbetarna högst lön med 107: 30 kronor i timmen. I många kommuner tjänar dessutom ungdomarna olika beroende på hur gamla de är. I Linköping tjänar feriearbetare mellan 16 och 17 år 59 kronor i timmen och de som är 18 - 19 år 73 kronor i timmen. Men i Norrköping, Söderköping och Finspång tjänar de kommunala sommararbetarna 50 kronor, oavsett ålder.
- Jag tycker att en lön på 70 kronor i timmen hade känts lagom - då hade det känts mer som ett riktigt arbete. Men jag försöker att tänka positivt - jag får arbetslivserfarenhet, säger Dalal Chamon.
I Norrköpings kommun kan gymnasieungdomar välja att arbeta inom kultur och fritid, inom äldreomsorgen eller på Stadium Sportscamp - ett sommarläger för ungdomar mellan 11 - 14 år.
- Jag sökte sommarjobb på flera olika ställen, men eftersom jag inte har någon arbetslivserfarenhet så fick jag avslag. På kommunen tyckte de däremot att jag var tillräckligt kvalificerad att arbeta med information och bank, så det ska jag göra på Stadium Sportscamp i sommar. Exakt vad som kommer att ingå i mina arbetsuppgifter vet jag inte ännu, berättar Dalal Chamon.
Behöver arbeta
Dalal Chamon tillhör de ungdomar som behöver arbeta på sommaren för att klara av sin ekonomi.
- Eftersom vi inte får studiebidrag på sommaren så måste jag arbeta - en del ungdomar kanske blir försörjda av sina föräldrar, men jag vill tjäna mina egna pengar, säger hon.
Enligt Kommunals rekommendationer ska en lägsta lön för en feriearbetande ungdom mellan 16 och 17 år ligga på 59 kronor. För en person mellan 18 och 19 år rekommenderas en lön på 73 kronor i timmen.
"Se över lönerna"
Enligt Johanna Norrbom, förhandlingschef på Norrköpings kommun har lönerna för feriearbetarna legat på samma nivå de senaste fyra åren.
- Det finns anledning att se över lönerna, det håller jag med om. jag vill dock poängtera att de här ungdomarna inte ersätter ordinarie personal utan går bredvid med en handläggare, säger hon.
Theresa Carvalho, ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, tycker inte att lönerna är uppseendeväckande låga.
- För den här gruppen ungdomar på gymnasiet så tycker jag att det är viktigare att vi erbjuder fler att få den här viktiga första kontakten med arbetslivet. Sedan ska vi absolut inte gå lägre. Alternativet hade varit att färre fått sommarjobb men med högre löner, säger Theresa Carvalho.