Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låg kravnivå när LOV ska införas

80 procent utbildad personal på äldreboenden och bara 65 procent inom hemtjänsten.

Överens. Irma Görtz (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Anna Sotkasiira Wik (M) är överens om var nivåerna för kompetenskrav ska ligga inom vård och omsorg.

Överens. Irma Görtz (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Anna Sotkasiira Wik (M) är överens om var nivåerna för kompetenskrav ska ligga inom vård och omsorg.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2017-02-16 12:00

Där landar minimikraven när det ska vara lika för såväl Norrköpings kommun som privata utförare.

Det presenterade representanter från den styrande Kvartetten och oppositionspartiet Moderaterna vid en pressträff om "anpassade kompetenskrav" på onsdagen.

Bakgrunden är att Lagen om valfrihet, LOV, införs inom hemtjänsten i Norrköping nästa år, och en stor brist på undersköterskor, i hela landet.

– Vi sänker inte kraven, vi anpassar skrivningarna till verkligheten, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård-och omsorgsnämnden.

Med de ökade behoven av personal inom vård och omsorg har det de senaste åren varit svårt att rekrytera undersköterskor i Norrköping. Det utbildas inte tillräckligt många, och vidareutbildning av de som finns i verksamheten och som inte haft formell kompetens räcker inte till när behoven ökar.

Under förra året anställdes 170 fler årsarbetare än man haft tidigare.

– Vi har alltid haft målet att alla ska vara utbildade och det är fortfarande det vi jobbar mot. Det kommer vi aldrig att släppa, säger Eva-Britt Sjöberg.

I upphandlingar har kommunen hittills begärt att det ska vara fullt utbildad personal. Men ser man på den egna verksamheten har kommunen själv inte levt upp till det, och inte heller de externa utförarna, säger Eva-Britt Sjöberg.

Hon beskriver en bred politisk diskussion för att hitta en nivå med samma krav för kommunen och privata utförare, både inom särskilt boende, men också när man inför valfrihet inom hemtjänsten, där det ska vara på lika villkor.

Enligt vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson ligger nivån i dag på 80 procent utbildad personal inom särskilt boende och 70 procent inom hemtjänsten.

Kraven man landat i är 80 procent för särskilt boende och 65 procent för hemtjänst.

Varje år ska kommunen begära in en plan av alla utförare om hur man jobbar med att öka antalet personer med full kompetens.

– Fortfarande jobbar vi mot målet 100 procent, men vi likställer kraven mellan vad vi själva lyckas med gentemot externa utförare, säger Eva-Britt Sjöberg.

När LOV ska införas kräver lagstiftningen konkurrensneutralitet, vilket innebär att kommunen inte kan ställa andra krav på externa utförare än på sig själv, säger Irma Görtz (S), 1:e vice ordförande i nämnden. Och enligt Anna Sotkasiira Wik (M), 2:e vice ordförande, står hela M-gruppen bakom de "realistiska siffrorna".

På frågan om varför man väljer en lägre nivå, 65 procent, inom hemtjänst än dagens 70 svarar Magnus Johansson att det är den nivå kommunen kan klara av när det startar nya företag och det blir huggsexa om personal med kompetens.

Irma Görtz talar om att man måste göra det attraktivt att jobba som undersköterska, snabbspår för nyanlända och om att validera kunskaperna hos personal utan formell kompetens.

Äldreomsorgen ska upp i nästa nämnd, medan LOV-paketet kommer i april. Vänsterpartiet har valt att inte vara med i LOV-arbetsgruppen.

– Inte acceptabelt, är oppositionsrådet Mona Olssons (V) reaktion på främst siffran 65 procent utbildad personal inom hemtjänsten.

Ambitionen måste vara 100 procent, annars sänker man garden och sänder fel signaler till LOV-företagen, om att det inte är så noga, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om