Fredrik Franzén, som även sitter i styrelsen för Liberalerna i Norrköping, är orolig för att partistyrelsens förslag om att gå till val på en borgerlig allians med stöd av SD, ska gå igenom på söndag. Partiet står inför ett vägval.
– Jag känner att det här är nog det största beslutet, eller den viktigaste frågan, som jag har varit med om sedan jag blev aktiv. Jag tycker att det är väldigt avgörande om vi ska ta parti för en sida som någonstans kan byggas in till makt med hjälp av Sverigedemokraterna, säger Fredrik Franzén.
Han har svårt att se sin liberala ideologi vara en del av det, då SD är ett nationalistiskt parti, med populistiska förtecken.
– Att vi som liberaler kan riskera att vara en del av det, det känns för mig väldigt främmande. Det är utifrån den liberala kompassen jag har. Sedan finns det ett annat skäl till det, som jag tycker är också jätteviktigt, och det är vår strategi för att klara oss kvar i riksdagen.
– Jag uppfattar att vi har varit väldigt otydliga i vår kommunikation kopplad till ytterkanterna, säger Franzén som menar att om partistyrelsens majoritetsförslag går igenom kommer Liberalerna bara att fortsatt tvingas prata om SD och andra partier, och inte om de egna liberala frågorna och värderingarna.
På frågan vad det är med den liberala kompassen som krockar med SD svarar Franzén att vara liberal handlar om frihetsvärden, individperspektiv, ett öppet förhållningssätt och att vara en vakthund mot auktoritära krafter.
– Hela vår historia har vi byggt på att vi tar avstånd från auktoriteter. Just nu står den extrema högern för den typen av auktoriteter i Sverige och Europa. Det skrämmer mig hur man kopplar ihop grupper och ställer dem mot varandra.
I L pratar man om var den röda linjen går, linjen som man inte får gå över. För Franzén handlar det om att inte bidra till att SD får makt över landet.
– Vi vill ha ett allianssamarbete och en alliansregering efter nästa val, det tror jag att vi gemensamt kan vara överens om, säger Fredrik Franzén som vill återskapa en allians där C ingår, och om det skulle behövas, ta hjälp av Miljöpartiet.
Om partistyrelsens förslag vinner tror Franzén att det blir svårt för många att bedriva en valrörelse och han har själv svårt att se hur han då skulle kunna vara en frontfigur och ställa upp i debatter.