"Kylskåpet var min mamma"
NORRKÖPING: Pia Larsson har kämpat med sin övervikt i hela sitt liv. Redan som 6-åring var hon tjock.Tidigt blev maten ett sätt att trösta sig genom munnen.- Den fyllde tomrummet inuti.
- När man upplever att man inte blir sedd är maten ett sätt att fylla tomrummet inuti, berättar Pia Larsson som lidit av övervikt i hela sitt liv. Här framför en av fotografen
Foto:
När hon tidigare genom åren har sökt hjälp för att komma till rätta med sin hetsätning och övervikt har vården svikit.
"Skiter i det"
- Jag har sökt hjälp, men inte fått det. Inte ens på ätstörningsenheten. De tyckte inte det var bra för anorexipatienterna att ha mig där. "Vi skiter i det" tyckte min distriktsläkare då.
Någon diagnos har inte Pia fått. Men hon har själv insett att hon lider av vad som på engelska kallas Binge Eating Disorder, en hetsätning där den drabbade till skillnad från bulemikern inte kräks upp maten.
- Att jag kommit till rätta med det är tack vare terapi, men det har jag gått i av andra skäl.
Redan som liten flicka var hon överviktig och idag inser hon att maten stod för något annat.
- När man upplever att man inte blir sedd är maten ett sätt att fylla tomrummet inuti. Kylskåpet var min mamma. Jag minns att vi hade ett lågt kylskåp som jag satt framför och när jag öppnade det och kände lukten gav det trygghet. Det var ljust och gav tröst.
Skolgymnastiken var ett svårt kapitel.
- Det var fysisk omöjligt att delta i gymnastik med hopp över bockar och plintar. Och då tror folk förstås att man är lat, säger Pia ironiskt.
Vi träffar Pia tillsammans med sambon Ola Thorstenson och Reiner Weilk på vernissagen av fotoutställningen "Den förbjudna kroppen" med bilder av den amerikanska fotografen Felicia Webb. Alla tre representerar Överviktigas riksförbund som arbetar med att förbättra livsvillkoren för överviktiga och är medarrangör i utställningen.
"Bästa som hänt"
- Det är det bästa som hänt på länge. Här lyfts problematiken fram på ett bra sätt, säger Ola om utställningen.
- Man pratar ofta om problem med överviktiga, men man talar inte med oss. Man måste få upp ögonen för att det är en sjukdom.
Han understryker att en person med sjuklig övervikt, med ett BMI över 30-35, behöver mer hjälp än enkla råd som "ät mindre, rör dig mer".
- Man kan klara 10-15 kg själv, men inte 30 kg. Det är inte så lätt att ta raska promenader när knäna säger ifrån. När man passerat en gräns och har sjuklig övervikt klarar man det inte på egen hand, det ligger utanför ens egen kropp.
Sitter i huvudet
Ola, Pia och Reiner är överens om att "fetma sitter inte i kroppen, utan i knoppen". Reiner genomgick en magsäcksoperation med hjälp av titthålskirurgi i Örebro i måndags. Efter bara någon dag fick han lämna sjukhuset.
- Jag är väldigt glad att jag fick en operation.Men det är ingen lösning. Jag är fortfarande sockerberoende, säger han.
- Sjukhusen saknar insikt om sjukdomens vidd, det handlar om många bottnar. Man förstår inte att en kurator kan behövas mer än en dietist. Ofta behandlas symptomen, inte sjukdomen, tillägger Ola.
www.overvikt.se Överviktigas Riksförbund. På hemsidan hittar du kontaktpersoner till de olika lokalavdelningarna.
qdrabbad av anorexi, bulemi eller hetsätning (även kallat BED, Binge Eating Disorder)
www.abkontakt.se Riksföreningen anorexi- och bulemikontakt. Föreningen har stödgrupper för drabbade och anhöriga.
- om du är sockerberoende eller sockerkänslig
Riksförbundet för sockerberoendewww.sockerberoende.se Riksförbundet för sockerberoende