Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnor i skottgluggen

NORRKÖPING
Just nu visas en dramatisk, ja rent av skrämmande, bildutställning på stadsmuseet om vapenkulturen i USA.
Men gårdagens debatt på samma museum, om "Kvinnor och vapen" var desto mer odramatisk.

Det ser ut som att Karin Rydén från Norrköpings Skytteförbund pekar finger, men hon visar bara hur man siktar med ett gevär, vid gårdagens debatt om kvinnor och vapen. I övrigt ses från vänster Eva Persson, Rosemarie Magnusson och Tova Sylvan.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Det ser ut som att Karin Rydén från Norrköpings Skytteförbund pekar finger, men hon visar bara hur man siktar med ett gevär, vid gårdagens debatt om kvinnor och vapen. I övrigt ses från vänster Eva Persson, Rosemarie Magnusson och Tova Sylvan. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-05-17 00:00
- Det är nog så att män ser vapen som en maktfaktor medan vi kvinnor har en helt annan syn på vapen, menade Eva Persson, kapten inom försvaret och en av de fyra kvinnor med vapenlicens som var med i gårdagens debatt.
De tre övriga var Karin Rydén, ordförande i Norrköpings Skytteförbund, Rosemarie Magnusson, begravningsentreprenör i Söderköping och jägare samt Tova Sylvan, museipedagog och jägare.
- Och det var inte vapnen som fick mig att satsa på ett jobb inom försvaret, utan skyttet ser jag bara som något jag måste kunna för att i min tur lära ut kunskaperna till andra.

<b>Ingen laddad debatt</b>
Debattledaren och skådespelaren Göran Sarring försökte ladda och elda på debatten genom att nämna ordet jämställdhet, men det hjälpte föga:
- Nej, någon jämställdhet tycker jag inte det är, för att kvinnor också börjat skjuta, menade Rosemarie Magnusson. Då handlar det mer om att vi blir likasinnade med våra män och att vi följer med ut och jagar tillsammans i skogen.

<b>Började skjuta själv</b>
Samma förklaring gav Karin Rydén:
- Det hela började med att mina söner ville börja skjuta i sportskytteklubben och jag följde med dit och såg på. Men så tyckte jag att jag också kunde börja skjuta och inte bara stå och titta på.
- Så blev det och nu är jag även ordförande i Norrköpings Skytteförbund.
- Visst är jag medveten om att det är en farlig sport, men vi skjuter ju aldrig föratt döda, utan enbart för att skuta prick på tavlor.
- Däremot, sa Karin Rydén, fattar inte jag och andra tjejer med mig, att vi skjuter färre skott i SM än vad killarna gör. I lokala tävlingar skjuter vi lika många skott och så tycker jag det borde vara även i SM!
Rosemarie Magnusson framhöll också de höga kraven:
- Man måste få lämplighetsintyg för att få vapenlicens och vi måste ta jägarexamen via skrivningar och skytteprov på stående och löpande älgskyltar.
- Vi måste vara duktiga skyttar, annars har vi inte i skogen att göra.
- Och många tycker det är fruktansvärt att vi dödar djur, men om vi inte minskade antalet, skulle de förstöra mycket grödor och ännu fler skulle bli påkörda på våra vägar och kanske ligga och plågas i dikena.

<b>Före detta jägare</b>
Tova Sylvan kallade sig före detta jägare:
- Från början blev jag jägare genom att jag ärvde gevär av min morfar och började skjuta sjöfågel. Nu är det fem år sedan jag jagade senaste, men jag börjar fundera på att ta upp jakten igen, när mina barn blivit lite större och jag får mer tid över.
- För det är faktiskt både avkopplande och spännande att ge ut sig på sjöfågeljakt, kan jag lova!
- Angående vapen kan jag bara konstatera att jag fått mycket mer respekt med vapen sedan jag själv började syssla med dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om