Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnor bröt igenom könsbarriär

För första gången någonsin har två kvinnor, Jenny Lindahl och Helene Ådahl, valts in som medlemmar i Hantverkande Borgerskapet.

Första kvinnorna. Jenny Lindahl och Helene Ådahl är första kvinnorna som valts in i Hantverkande Borgerskapet i Norrköping. Här ses de med Kenneth Melin Ringqvist som också valdes in och till höger ordföranden Thord Wilhelmsson.

Första kvinnorna. Jenny Lindahl och Helene Ådahl är första kvinnorna som valts in i Hantverkande Borgerskapet i Norrköping. Här ses de med Kenneth Melin Ringqvist som också valdes in och till höger ordföranden Thord Wilhelmsson.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2014-12-18 19:36

Därmed bryts en könsbarriär som varit i århundraden i Norrköping, där det tidigare varit idel ädel män som valts in i borgerskapet.

– Det känns förstås jätteroligt att vi är först, säger Jenny Lindahl. Och dessutom två kvinnor på en gång är ju ännu roligare.

– Och socialt bra också, tillägger Helene Ådahl, för det hade varit tråkigt att vara enda kvinnan på de kommande sammankomsterna i borgerskapet, bland alla karlar.

Förutom möbelrenoveraren Jenny Lindahl och hattmodisten Helene Ådahl, valdes ännu en man också in den här gången, nämligen golvläggaren Kenneth Melin Ringqvist.

Thord Wilhelmsson, ordförande i Hantverkande Borgerskapet, var mycket glad åt den kvinnliga premiären i borgerskapet:

– Det var verkligen på tiden att vi fick kvinnlig representation i borgerskapet eller burskapet, som har anor sedan 1300-talet. Enligt gamla regler har nu de här tre blivit valda till borgare i Norrköpings kommun.

Har man någon fördel av att väljas in i borgerskapet?

– Nej, inte numera. Inte mer än att man kan söka in till vår sjuk- och begravningskassa. Annars handlar det enbart om äran att få vara med i ett så här historiskt sammanhang, säger Thord Wilhelmsson. Och just i Norrköping har kommunen alltid visat ett starkt stöd att hålla den här månghundraåriga burskapstraditionen vid liv och därmed också ett stort intresse att bevara hantverkets traditioner på det här viset.

Tilläggas kan att det alltid är kommunstyrelsens ordförande som har hand om burskapsgivningen och därför var kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) med vid sammanträdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om