Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kvinnor äter ofta för litet protein"

STOCKHOLM (TT Spektra)
Kvinnor och män har olika matbehov - ny bok om mat för henne
Kvinnor och män har olika kroppskemi och därför olika behov när det gäller vilken mat man stoppar i sig. Det är utgångspunkten i norskan Karin Hvoslefs bok "Mat för henne".
- Mat för henne är helt enkelt mat som kvinnor fungerar optimalt på, både kemiskt och humörmässigt, säger författarinnan själv.

Ät fem gånger om dagen, är Karin Hvoslefs råd till kvinnor. Hon är författare till boken ”Mat för henne”.
FOTO: PRESSENS BILD

Ät fem gånger om dagen, är Karin Hvoslefs råd till kvinnor. Hon är författare till boken ”Mat för henne”. FOTO: PRESSENS BILD

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2001-12-31 00:00
"Mat för henne", eller "Jentemat", som den heter på norska, kom förra året ut i Norge och rönte stor uppmärksamhet. Nu kommer boken på svenska.
Enligt författaren Karin Hvoslef, som är en av Norges främsta debattörer inom kost och näring och har arbetat som kostrådgivare åt både män och kvinnor i 15 år, finns det en anledning till att män inte har något emot en hamburgare med pommes frites redan på morgonkvisten, medan kvinnor är snabba att ta till chokladkakan.
- Naturen har gjort oss olika, hormonerna styr, vilket gör att våra matbehov inte ser riktigt likadana ut, menar hon, och tillägger att det även finns skillnader i näringsupptagning och i hur näringen används av kroppen.
- Män klarar sig ofta längre utan mat, och äter mer när de väl äter. Och de tål mer fett, vi kvinnor är världens bäst lagringsmaskiner, skrattar hon.

<b>För lite protein</b>
Den grundläggande tanken är att maten ska vara bra sammansatt och väl balanserad när det gäller protein, kolhydrater och fett.
Enligt Karin Hvoslef äter kvinnor exempelvis ofta för lite protein. Och protein behöver inte bara betyda blodiga biffar, utan bönor och linser är, menar hon, utmärkta proteinkällor.
Något som är bra att komma ihåg även för vegetarianer, som ofta riskerar att inte få i sig ordentligt med protein, tillägger hon.
En väl sammansatt måltid tycker Karin Hvoslef består av kött eller fisk i storlek som din egen handflata, grönsaker i en mängd som motsvarar en knuten näve och lika mycket bönor, ris, potatis eller pasta.
- En middag på pasta eller pizza är inte bättre än att äta en limpa till middag, säger hon.
- Italienarna äter pasta och pizza som en del av en stor måltid, men att bara äta detta ger ingen balanserad måltid.

<b>Frukt på morgonen</b>
Enligt Karin Hvoslefs teori bör man äta fem gånger om dagen, eftersom det helst inte ska gå så mycket mer än tre timmar mellan varje måltid.
Att börja med frukt på morgonen, menar hon är en bra idé. Till lunch och middag rekommenderar hon mycket baljväxter och grönsaker vid sidan om den traditionella kosten.
Men det gäller också att tänka på att man får i sig rätt proportioner i relation till hur mycket man rör sig, menar Karin Hvoslef.
- Den som tränar behöver mer av både protein och kolhydrater, säger hon.
Mellanmålen kan gärna bestå av frukt, men då kombinerat med nötter, för att få en mer balanserad måltid. Om fyra av måltiderna är sunda och välsammansatta, så kan man ta ut svängarna lite mer den femte, menar hon.
- Har du täckt 80 procent av dygnets näringsintag på ett bra sätt, kan du äta vad du vill den femte, utan att ha dåligt samvete.
Den som äter en välbalanserad kost behöver heller inte fundera så mycket på vikten, menar Karin Hvoslef, eftersom man håller vikten automatiskt av väl sammansatt och nyttig mat.
- Äter vi näringsfattig, men kaloririk mat, som saknar vitaminer, mineraler och spårämnen, känner sig kroppen inte nöjd utan vill ha mer mat, eftersom man inte fått i sig alla ämnen man behöver, säger hon.

<b>Medelhavsmaten bra</b>
Karin Hvoslef nämner USA som ett skräckexempel - där skyr man fettet som pesten, men vräker samtidigt i sig allt möjligt annat onyttigt utan förbehåll.
Motsatsen hittar hon i kosthållningen runt Medelhavet. Färsk frukt, färska grönsaker, oliver och olivolja, grovt bröd och mer fisk och baljväxter än kött, menar Karin Hvoslef är mat som lägger grunden för en nöjd kropp.
Och i Kina, där hon nyligen reste runt, åt människorna oavbrutet, men hon såg inte spåret av en överviktig kines. Inte mycket sött, inte mycket vitt mjöl och lagom mycket fett, är receptet, menar hon.
Förutom att få oss att må bra och hålla vikten, kan rätt kost även lindra PMS-besvär och påverka hormonbalansen i vår kropp, menar Karin Hvoslef.
Serotonin är en transmittorsubstans i hjärnan, som bland annat tröstar, lugnar, uppmuntrar, styr aptiten och ger oss bättre sömn. Enligt Karin Hvoslef är kvinnor mycket känsligare för variationer i serotoninnivån än män.

<b>Deprimerad</b>
- Har man som kvinna inte tillräckligt med serotonin i systemet kan man få ökad aptit, bli deprimerad och irriterad, få sömnproblem och bli stressad, säger hon, och berättar att de så kallade lyckopillren ser till att serotoninmängden i hjärnan får en längre varaktighet.
- Små proteinfattiga, kolhydratrika måltider ökar serotoninnivån i kroppen, och det måste ju vara bättre att äta rätt än att behöva ta piller för att må bra.
Läs mer på: <B>www.jentemat.no</B>

<B>Karin Hvoslefs matråd:</B>
? Proteinfattig frukost, exempelvis frukt (så att kroppen kan producera serotonin).
? Proteinrik lunch (så att du får de ämnen som din kemi och dina muskler behöver).
? Balanserat mellanmål (för att hålla blodsockret och koncentrationen på en jämn nivå).
? Proteinrik middag (så att du återigen får tillräckligt av allt).
? Balanserat kvällsmål (så att du inte lägger dig hungrig).
KÄLLA: "Mat för henne" av Karin Hvoslef, Fitnessförlaget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om