Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinna död i vargattack

En ensam 30-årig kvinnlig djurskötare på Kolmårdens djurpark attackerades på söndagsförmiddagen av en eller flera vargar. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de redan utanför varghägnet konstatera att kvinnan var död.

Enligt Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, var kvinnan en erfaren djurskötare. Djurparken kommer nu att se över rutinerna i kontakten med vargarna.

Enligt Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, var kvinnan en erfaren djurskötare. Djurparken kommer nu att se över rutinerna i kontakten med vargarna.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-06-17 22:32

Klockan 11.11 på söndagen kom larmet till räddningstjänsten om att en kvinnlig djurskötare på Kolmårdens djurpark attackerats av vargar. När de kom till platsen var den 30-åriga kvinnan död.
– Djurskötaren hade gått in till vargarna vid 11- tiden på förmiddagen för en stund på tu man hand. Det är en tam varggrupp på åtta treåriga hanar som kvinnan skött om sedan de var valpar.  Efter en stund reagerade en medarbetare och tyckte att kvinnan varit borta lite för länge. När hon inte fick kontakt på komradion gick hon upp till varghägnen och såg kvinnan ligga livlös vid stängslet, berättar Mats Höggren, zoologisk chef med ansvar för djuren på Kolmården som tillsammans med Mats Olsson, vd för djurparken, höll en kort presskonferens vid 16-tiden på söndagen.

Blivit biten
Djurparken kontaktade direkt räddningstjänsten som var på plats efter 15 minuter.
– Räddningstjänsten kunde konstatera att kvinnan hade blivit biten och var död utan att gå in i varghägnet. Hon låg i en vinkel så att de kunde se att hon var död, säger Mats Höggren.
Kvinnan som är en erfaren djursskötare har arbetat med vargarna sedan de var valpar. Enligt Mats Höggren skulle hon umgås, leka och träna vargarna – så kallad socialisering.
– Eftersom vargarna förekommer i publika aktiviteter är det så här vi arbetar – djurskötarna går in själva och umgås med vargarna. Det handlar om att bygga upp ett förtroende mellan vargarna och djurskötaren, säger Mats Höggren.

Inga vittnen
Varghägnet som kvinnan befann sig i ligger avsides och enligt Mats Höggren finns inga vittnet till händelsen.
– Vi vet inte vad som hänt, om det var en eller flera vargar som attackerade. Det kan ha varit en aggressiv lek som spårade ur. Vargarna kan ha triggat igång varndra. Eftersom hon var en mycket kompetent och erfaren skötare är händelsen minst sagt förbryllade. Vargarna har inte heller visat tendenser till liknande beteende tidigare, säger Mats Höggren.
Det tog drygt 45 minuter innan räddningspersonal och polis kunde komma in i hägnet. Varför det dröjde har Mats Höggren svårt att svara på.
– Vargarna var skärrade av uppståndelsen och befann sig på andra sidan av hägnet. Men eftersom vi var tvungna att säkra innan polis och räddningstjänst kunde gå in så dröjde det. Vi var beredda med bedövningspistol men behövde inte använda den, berättar Mats Höggren.


Illa tilltygad
Enligt räddningstjänsten var kvinnan illa tilltygad när de kom till platsen och till TT säger Jan Tengeborg, som var ledningsbefäl  vid räddningstjänsten i Norrköping vid tidpunkten, att vargarna inte ville släppa in personal i hägnet. Enligt uppgift till nyhetsbyrån hade vargarna slitit i kroppen.
Claes Dorch, som var ledningsbefäl vid räddningstjänsten på söndagskvällen, ville inte bekräfta uppgifterna.
– Ambulanspersonalen och sjukvårdarna gick in tillsammans för att komma fram till kvinnan. Vi var tvungna att vänta ett tag för att området skulle säkras för vår personal, säger han.

Se över rutiner
Mats Höggren menar att det funnits en diskussion om att se över rutinerna med den mänskliga kontakten med vargarna.
– Vi kommer inte att ha några mänskliga besök hos vargarna efter det här. Vi kommer inte heller att sköta om vargarna på det här sättet i fortsättningen, säger Mats Höggren.
Vid 15-tiden på söndagen hade Djurparkens ledning ett krismöte med personalen på Djurparken. Ett kristeam fanns också på plats under eftermiddagen.
Trots dödsolyckan höll Djurparken öppet som vanligt under söndagen.
– Vi kommer att gå igenom vad som har hänt under dagen och får se om vi har stängt i morgon (läs idag), säger Mats Höggren.
Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Malin Wernström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om