På tisdagen presenterade Kvartersteatern spelåret 2020-2021 vid en pressträff i kulturkvarteret Hallarna. På måndag är det dags för det årliga upptaktsmötet som för första gången i föreningens historia hålls digitalt på grund av coronapandemin.
Föreningen har 160 medlemmar. 100-120 av dem brukar vara med på upptaktsmötet.
– I vanliga fall är det en jättehäftig kväll där alla i hela föreningen, alla som är över 13, kommer hit och så berättar vi vad vi ska göra och så anmäler man sig, och det blir jättehäftig stämning för alla är så peppade. Det är inte så ofta vi får träffas allihopa. Det brukar upptaktsmötet vara – så blir det inte ju i år, säger Frida Nyström, verksamhetsansvarig på Kvartersteatern.
I stället blir det en livesändning. Det kommer att ligga en länk till den på föreningens hemsida.
– Vi kommer att coronasäkra hela spelåret, säger Frida Nyström och talar om fysisk distansering på repetitionerna och varannan stol tom i publikraderna när man spelar föreställningarna.
Vårsäsongen tog tvärt slut i och med coronapandemin. Två föreställningar, "Till Fedra" och "Tribadernas natt" av Per-Olof Enquist som skulle ha spelats i maj fick skjutas upp, och spelas i stället nu i oktober.
Kvartersteatern bildades i sin allra första form 1981, vilket innebär att det är 40-årsjubileum nästa år. Det uppmärksammas med jubileumsuppsättningen "Alice i Underlandet" i mars, en stor uppsättning.
– Den här uppsättningen är tänkt som en hyllning till amatörteatern, så vi har tänkt att göra den med en jättestor ensemble, och med väldigt mycket samarbete och smarta lösningar, som man ofta ser i amatörteatern eftersom man inte har några pengar, säger Frida Nyström, som står för dramatisering och regi.
Med 25 personer på scenen och varannan stol tom i en lokal som har 30 publikplatser blir det 15 personer i publiken åt gången, vilket gör att man klarar 50-personersgränsen.
Isak Lindberg regisserar sin första pjäs från start, den klassiska grekiska komedin "Lysistrate". Som ungdomsansvarig regisserar han även ungdomsprojektet "Star People", en satirisk pjäs om ungdomars steg in i vuxenvärlden. Den kom 2016, och är skriven av Isa Schöier.
Spelåret avslutas med två pjäser av 1800-talsdramatikern Anne Charlotte Leffler: "Sanna kvinnor", om kvinnors ekonomiska beroende, och "En räddande ängel", som utspelar sig i en nyrik familj som ska hålla sin första bal.