Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kuratorer slår larm: E-cigaretter går ner i åldrarna

Rökning av e-cigaretter, att vejpa som det kallas bland unga, har ökat kraftigt de senaste åren. "Alla kuratorer säger enhälligt att det här är ett stort bekymmer på Norrköpings högstadieskolor och det rör sig ända ner till femman, sexan", säger Eva Pedersen, kurator på Djäkneparkskolan.

"Utvecklingen är oroväckande", säger Eva Pederson och Kerstin Jagesten, kuratorer och jobbar på Moa-mottagningen, om den ökade användningen av e-cigaretter.

"Utvecklingen är oroväckande", säger Eva Pederson och Kerstin Jagesten, kuratorer och jobbar på Moa-mottagningen, om den ökade användningen av e-cigaretter.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-09-17 06:45

Redan vid den undersökning som gjordes för två år sen kring ungdomars droganvändande kunde man se att e-cigaretter blivit betydligt vanligare än vanliga cigaretter. 30 procent av killarna på gymnasiet i Norrköping svarade att de testat e-cigaretter flera gånger, att jämföra med fem procent som provat vanliga cigaretter. 

– Siffrorna vad gäller e-cigg på högstadiet kommer att vara drastiskt förändrade i årets enkät, åt fel håll, säger Eva Pederson och Kerstin Jagesten, som båda jobbar som kuratorer och på Moa-mottagningen med frågor som rör tobak, alkohol och droger. 

De upplever att användandet ökat avsevärt sen dess, framför allt bland unga tjejer.

– Det ses väl som ofarligt och kul med alla smakerna. Det är precis som med det tobaksfria snuset, säger Eva Pedersen. 

Till skillnad från vanliga cigaretter sker ingen förbränning av tobak vid vejpning utan rökvätskan förångas via ett värmeelement som drivs av ett batteri. Rökvätskan, eller E-vätskan som den också kallas, består av olika mängd nikotin, smaktillsatser och andra kemikalier. E-vätskan finns i tusentals olika smaksättningar, allt från tutti frutti, vanilj och jordgubb till whisky och kanelbulle. Det är en av anledningarna till att produkten är så populär och tilltalande för barn och unga.

– Efter att de rökt så luktar det ofta godis, så det är ju svårt för personal att förstå att här har någon rökt e-cigaretter på skolan. Man kan tro att det är någon som använt parfym, säger Eva Pedersen.

Vejparna kan rökas utan nikotin, är det ändå hälsofarligt?

– Vi vet att de till exempel innehåller tungmetaller, så det är ändå inte riskfritt, säger Kerstin Jagesten.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan ångan från e-cigaretter innehålla bland annat cancerframkallande ämnen och metaller och även orsaka korttidseffekter på hjärtfrekvens och kärl.

Men det som oroar kuratorerna mest är att det kan leda till ett beroende.

– E-cigaretter är från början ett rökavvänjningsmedel för de som vill sluta röka, men det har i stället visat sig bli en inkörsport, säger Eva Pedersen.

– Det är inte beroendet i sig som är den stora risken utan att man vänjer sig vid beteendet. Det är skönt att ta en e-cigarett när man blir stressad till exempel, och då är det lättare att ta en cigg till slut, säger Kerstin Jagesten.

Sen 2017 är åldersgränsen för att köpa e-cigaretteter 18 år. Åldersgränsen går dock lätt att komma runt genom att andra unga säljer via appen Snapshat.

– Det här ett också sätt för ungdomar att tjäna pengar. De blir ett led i en länk. De importerar via Kina och säljer det vidare, säger Eva Pedersen.

Sen första augusti i år ingår e-cigaretter i den vanliga tobakslagstiftningen. Däremot röstade riksdagen nej till regeringens förslag om att förbjuda smaker i e-cigaretter, förutom tobakssmaker.

– Det är synd. Vi tänker ju att det är mycket de olika smakerna som lockar, säger Kerstin Jagesten.

Kuratorerna menar att man som förälder bör vara uppmärksam på om ens ungdom börjar använda e-cigaretter.

– Är det någon kamp man ska ta som förälder så är det den om tobaken. Det hänger ihop med så mycket normbrytande beteende. Det är ungdomar som är beredda att ta risker och gå över gränser och i det här fallet är det inte så positivt, säger Kerstin.

E-cigaretter

Att röka e-cigaretter kallar också att vejpa och kommer av engelskans ord vape. (Vapour betyder ånga).

Enligt CAN:s (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) nationella undersökning 2021 har 35 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet testat e-cigaretter, jämfört med 24 procent 2014. 2021 uppgav 24 procent av eleverna i årskurs nio att de har testat e-cigaretter.

Varken e-cigaretter eller nikotinsnus är godkända eller rekommenderade som rökavvänjningsprodukter i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!