Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kunde inte sitta kvar

Marianne Andersson-Sager slutade igår som kultur- och fritidschef efter den kraftigt fördyrade badhusombyggnaden.
- Med det hårda politiska tryck som är går det inte för henne att sitta kvar, säger Björn Johansson, kommundirektör.

NORRKÖPING2004-04-16 06:00
Björn Johansson understryker att han fortfarande har fullt förtroende för Marianne Andersson-Sager. Hon har därför erbjudits en tjänst som ekonomichef för kultur- och fritidskontoret.
- Hon är rak och har inte gömt undan något. Hon är, även om det kanske låter märkligt, en bra ekonom. Därför vill jag att hon ska vara kvar, säger Björn Johansson.
Det var efter ett möte i går förmiddag mellan Björn Johansson och Marianne Andersson-Sager som det beslutades att hon skulle sluta som förvaltningschef.
Men redan för flera månader sedan uttryckte hon i ett brev till kommundirektör Björn Johansson att hon ville lämna sin chefstjänst. Läget blev dock mer akut efter kommunrevisionens rapport, politikeravhopp och politikernas underkännande av tjänstemännens information till dem.
- Det var ogörligt att sitta kvar som förvaltningschef efter allt som sagts och tyckts, säger Björn Johansson.
En tillförordnad chef utses internt i kommunen, tills att en ny utsetts. Marianne Andersson-Sager ska idag, fredag, ge besked till kommunledningen om den tjänst hon erbjudits.
- Om- och tillbyggnaden av badhuset var en stor och svår uppgift för henne. Hon hade inte mycket erfarenhet av hur man sköter sådant.
- Men som den förmedlande länken mellan tjänstemän och politiker har hon en del av ansvaret. Tjänstemännens uppgift är att hålla politikerna med adekvat information, och ansvaret för att det brast måste förvaltningschefen ta. Det vet hon också om, säger han.
Igår gjorde sig Marianne Andersson-Sager oanträffbar. Men hon har tidigare tagit på sig en del av ansvaret. Efter sommaren när hon till sin förskräckelse upptäckt att badhuskostnaden skenat sade hon till Folkbladet:
- Signalerna på att vi skulle överskrida budgeten med drygt 20 miljoner kronor kom så sent, att vi inte hann slå larm till politikerna, för att eventuellt få nya direktiv.
- Och att vi flaggade försent, får både vi på kultur och fritid och byggledningen ta på sig. Så när vi till slut hade situationen klar för oss var det försent att koppla in politikerna för att de skulle kunna ta ställning till problemet.
Flera tjänstemän har varit inbladad i badhuset. Får chefen ta ansvar även om bristen ligger hos andra tjänstemän?
- Ja, sådant är systemet, säger Björn Johansson. Därför vill jag betona att jag har förtroende för henne. Samtidigt fortsätter vi att titta på andra tjänstemäns roll. Är det så att det brustit kan det bli fler omplaceringar. De får i så fall inte få några liknande arbetsuppgifter.
En av dem som omplacerats, eller bytt jobb, är Gösta Persson. Idag är han upphandlingschef, men till för ett år sedan var han tjänsteman på kultur- och fritidskontoret och arbetade särskilt med badhuset. Han vill idag inte kommentera tjänstemännens ansvar och sin egen roll i badhusfrågan.
- Jag vill inte kommentera det. Jag slutade för över ett år sedan och badhuset är något som är över för min del, säger han.
Men under din tid började kostnaderna för badhusbygget skjuta i höjden.
- Jag vill inte kommentera det heller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om