Mellan 2004 och 2011 bodde författaren och krönikören Marcus Birro i stan. Under en tid skrev han krönikor i Folkbladet. Nu återkommer Birro till Folkbladetland. På måndag startar han om som krönikör här i spalterna.
– Jag har haft mitt livs hittills bästa år i Norrköping. Här blev jag uppmärksammad, fick priser och här var människor snälla mot mig. Jag har mycket att tacka Norrköping för. Det glömmer jag inte. Därför är det så härligt att skriva i Folkbladet igen, säger Birro när Folkbladet träffar honom en regnig septembermorgon i Stockholm.
När det blev känt att Birro skulle medverka i Folkbladet igen var det ovanligt många människor som hörde av sig. Många var mycket glada och en del var mycket arga. Vad är det som gör att denna 43-årige skribent väcker så många och så starka känslor?
– Det finns en poäng i att låta bli att försöka analysera vad det beror på. Människor är individer med egna känslor och egna tankar; det finns många olika skäl till varför människor gör som de gör, svarar Marcus Birro.
Möjligen kan spänningen mellan det etablerade och det oetablerade i samhället ha med saken att göra?
– Jag har en egen och tydligt stark bild av mig själv som oetablerad, motarbetad och sedd lite över axeln. Den där självbilden har ibland kolliderat med perioder av mycket etablerat liv då jag haft fina arbeten på Expressen, på TV4, på Sveriges Radio och då jag prisbelönats, tjänat bra med pengar, hållt mig nykter och levt familjeliv, berättar Birro.
Det kan vara så, funderar han högt över kafébordet han delar med Folkbladet, att han omedvetet framkallar kriser och kaos när det börjar bli för bra och etablerat runt omkring honom.
– Att solidarisera mig med det oetablerade är också ett slags samhällspolitiskt statement för mig. Det är en mycket intressant utveckling i Sverige nu där det känns som att det oetablerade folket bygger landet utan att bry sig så mycket om vad etablissemanget tycker, säger Marcus Birro.
Hur är det med Birro och politiken?
– Jag och partier går nog inte så bra ihop, säger han med ett skratt. Det blev en väldig uppmärksamhet när han för några år sedan anmälde sig som ordförandekandidat i KD. Och Expressen gjorde krigsrubrikstort "avslöjande" när Birro åt lunch med toppfigurer i SD.
– Jag är nyfiken och kanske lite naiv. Jag har inga planer på att bli SD:are. Jag ville bara träffa dem för att diskutera. Däremot finns det en hel del i KD som jag gillar; även om jag förstås inte hade blivit en bra partiledare, säger Birro till Folkbladet.
Marcus Birro har en stark kristen tro och har under senare år turnerat flitigt ute bland frikyrkorna.
– Men nu är det slut med det. Sedan det blev känt att jag ligger i skilsmässa har kyrkorna vänt mig ryggen, säger Marcus Birro.