Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krogjobb - när det behövs

NORRKÖPING
Extra vid behov är en ny anställningsform som nu dyker upp i restaurangbranschen.
Fyra av tio som jobbar i branschen i Norrköping har den nya formen för anställning.

Norrköping2002-02-08 00:00
Hotell- och Restauranganställdas förbund genomför den här veckan i hela landet en kampanj för att kontrollera om kollektivavtal, scheman och anställningsbevis finns.
I Norrköping besöktes restauranger och caféer i onsdags, på torsdagen granskades hela Östergötland.
I samband med kollen har facket upptäckt allt fler fall av den nya anställningsformen.
- Detblir mycket otryggt, säger ombudsman Mikael Eliasson vid Norrköpingsavdelningen som omfattar hela Östergötland. Men otryggheten påverkar viljan att gå med i facket. Anställda i den egentligen olovliga formen extra vid behov vågar inte ställa krav mot arbetsgivaren av rädsla för att bli av med arbetet. De vill känna stödet från facket.

<b>Lågsäsong </b>
Extra vid behov innebär förstås att sitta hemma och vänta på att arbetsgivaren ringer då restaurangen eller caféet har mycket att göra. Är det ont om jobb uteblir arbete och lön.
Januari-februari är lågsäsong.
- Marginalerna är små, säger Eliasson. Restaurangägarna gör de mest konstiga saker för att få det att gå runt.
- Men även anställda kan agera fel. Arbetsgivare har kommit till oss och sagt att när de ska anställa någon är ibland villkoret från den arbetssökande att få hälften av lönen svart.

<b>Temakontroller</b>
Facket genomför kontroller med olika teman, nu kollektivavtal och scheman, i höst kommer en ny kampanj med andra teman.
I Norrköping tecknades kollektivavtal med Fräcka fröken. Med tre andra näringsställen kommer förhandlingar. Hotell- och Restauranganställda vill inte uppge vilka så länge förhandlingarna inte är avslutade.
- Vi tittade även på om anställningsbevis fanns, säger Eliasson. Här råder kaos med de mest underliga avtal om överhuvud taget avtal finns. Ett anställningsbevis var från 1991 och sedan dess har en hel del hänt på avtalsmarknaden. I några fall var timlön, ob och semesterlön inlagd i en summa. Så får man inte göra, den anställde mister egentligen på så sätt ob och helt semesterersättning.
Scheman inom branschen är ett virrvarr.
- Det är närmast omöjligt att överblicka, säger Eliasson. Klart står väl att det ibland förekommer allt för många timmar. Facket har ibland svårt att genomskåda hur mycket medlemmar arbetar, det är ytterst invecklade schemakonstruktioner. Nu beror inte alltid oöverskådligheten på ond vilja utan mer på en strävan att klara alla tider med så få anställda som möjligt.
Avdelningen har 2 700 medlemmar. Omkring 500 anställda är inte med i facket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om