Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritisk mot Linköping

Chefen för Bris region öst, Birgitta Mäki, riktar kritik mot Linköpings kommun. Trots att Bris arbetar nationellt och hjälper barn i alla kommuner vill Linköping bara betala hälften av det bidrag som Bris behöver från varje kommun. - Vi ber om fyra kronor för varje barn som bor i kommunerna och Linköping är bara villiga att betala hälften, säger regionchefen.

NORRKÖPING2008-09-19 03:00
Även om stora delar av verksamheten hos Bris, Barnens rätt i samhällets, sker ideellt har de kostnader för utbildningar, lokaler och teknik med mera. För att finansiera det behövs ekonomiska bidrag och gåvor från såväl privata som offentliga givare. Bris ber därför både landsting och kommunerna och hjälp.- De flesta betalar, Norrköpings kommun betalar fyra kronor per barn i kommunen i åldern noll till arton år, säger Birgitta Mäki.Till regionkontoret i Norrköping kommer samtal från barn i hela Sverige. Men några kommuner vill inte stödja Bris fullt ut, en av dem är Linköping. - Vi har en nationell verksamhet då borde alla hjälpa till att betala, säger Birgitta Mäki.Från Vadstena väntar Bris fortfarande på besked om de vill vara med och stödja verksamheten eller ej. Många tror att Bris är en statlig myndighet men så är det inte. Staten betalar fyra procent av Bris totala omsättning.Helst skulle Birgitta Mäki se att Bris var skattefinansierat, då skulle de slippa den ständiga frågan om pengar.- Men det finns både för och nackdelar med att vara bunden till staten, säger Birgitta Mäki.Tack vare att Bris inte är en myndighet har de inte anmälningsplikt om de misstänker att ett barn far illa, något de inte vill ändra på.- Vår verksamhet bygger på att barnet får vara anonymt, annars skulle vissa barn inte våga höra av sig för att de är rädda att vi ska berätta för deras föräldrar att de ringt, säger regionchefen.Oftast gör Bris en anmälan i samtycke med barnet, men det har också hänt att de har anmält missförhållanden utan barnets medgivande.- Men då ska det handla om fara för barnets liv, säger Birgitta Mäki.Sammanlagt arbetar cirka 500 frivilliga jourare med Barnens hjälptelefon, Bris-mejlen, Bris-chatten och Bris vuxentelefon om barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om