Den kritiken kommer från Ingemar Hillerström och miljörörelsen i Norrköping. Ingemar Hillerström är landskapsarkitekt och engagerad i Naturskyddsföreningen.
Under Framtidsveckan har den lokala gruppen Omställning Norrköping, ett nätverk av miljöorganisationer i Norrköping, haft en utställning på Visualiseringscenter C, med sin vision av hur den hållbara staden ska utvecklas.
Den kan ses som en kommentar till utställningen bredvid, om hur kommunen tänker sig Norrköping till år 2035, en översiktsplan som är ute på samråd.
– Den har missat hur den befintliga staden behöver ställas om till hållbarhet, och de har föreslagit en expansion långt utanför den nuvarande staden som alstrar en massa biltrafik, och de har överhuvudtaget inte tagit upp vad som är bra boendemiljö, säger Ingemar Hillerström om översiktsplanen 2016.
I den nya planen ritas 45 områden ut för ny bebyggelse, och över hälften ligger för långt från centrum för cykelavstånd, säger Hillerström. Och där uppmuntras att man sprider ut glesa villaområden i attraktiva lägen, vilket går ut över alla stadsbors behov av rekreation och närodlade livsmedel.
Kritiken gäller också en så diffus karta över grönområden så att ingen kan peka på att en exploatering strider mot grönstrukturen, och att planen väljer utbyggnad av bilsystemet med ringleder, trots att man i trafikkapitlet säger att man inte ska göra det eftersom det ökar biltrafiken.
Samhällsplaneringen i den nya översiktsplanen handlar om att ge byggherrarna någonstans att bygga, säger Ingemar Hillerström, som menar att det istället borde handla om att sätta upp spelregler för hur staden ska bli bra att leva i.
I miljörörelsens vision ingår solfångare på taken, allsidiga stadsdelar där man kan klara av det mesta av dagliga behov, en boendemiljö där alla har bra uteplatser, som balkonger, och en gemensam gård, för gemenskap och en bra social kontroll. Kollektivtrafik och cykelvägar centralt genom stadsdelar, inte längs stora bilstråk, ska prioriteras, med elbilar i bilpooler som komplement.
I dag bygger man för högt och för tätt i centrala lägen, menar Hillerström.
– I de senaste detaljplanerna är det flera fall där de inte har en enda kvadratmeter utemiljö, trots att det är lag på det.