Kreativ verkstad på höstlovet
Hur är det att måla om man är blind? Eller om man inte kan använda sina händer? Och hur kan en osynlig känsla se ut? Det och mycket mer fick barn och vuxna chansen att ta reda på när Arbetets museum öppnade sin levande verkstad med höstlovsaktiviteter i går.
Vid den här skärmen kunde besökarna få pröva på att måla med fötterna. Men Hilda Moqvist, drygt ett år, och Alma Gredin Karlsson, 3 år, tyckte det var lagom högt att stå hä roch rita med händerna istället. Foto: Andreas Skogh
Foto:
När Arbetets museum anordnar skollovsaktiviteter brukar de alltid koppla dem till någon aktuell utställning. Just nu pågår en utställning om funktionshinder. Besökarna i Arbetets museums levande höstlovsverkstad får den här veckan därför pröva på hur det är att måla och skapa om man har ett funktionshinder.
Måla med munnen
I verkstaden finns olika stationer. Vid ett bord får man pröva på att måla med munnen. Vid en station kan man pröva på att måla med ögonbindel på sig. Vid en annan station står en lutad skärm på golvet där man kan pröva att måla med fötterna. Här finns också olika slags stämplar att arbeta med.
- Vi har en del stammisar som är funktionshindrade. De har hjälpt oss med tips på verktyg och tekniker som är enkla för funktionshindrade att använda. Så det här blir samtidigt ett sätt för museet att bli bättre på tillgänglighet för funktionshindrade, säger Annelie Egelin Tärning.
Det brukar vara populärt att komma hit till museet på loven. Under en skollovsvecka
- I dag har det varit kanske ett hundratal personer ungefär, från barn som nyss har lärt sig gå till far- och morföräldrar.
Ett viktigt syfte med museets skollovsaktiviteter är att skapa mötesplatser för olika generationer.
- Det är för stressigt i dag, vi hinner inte stanna upp. Det händer så mycket med barnen som föräldrarna många gånger inte hinner med att följa. Här kan de få en chans att hinna ikapp och se vad barnen faktiskt kan. Och den äldre generationen kan bidra med sin erfarenhet och sina minnen av hur de själva skapade som barn, förklarar hon.