Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraftig utbyggnad av bredbandsnätet

NORRKÖPING
Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner satsar på en kraftig utbyggnad av bredbandsnätet i kommunerna. 93 procent av Norrköpings hushåll och företag får före årsskiftet tillgång till bredband via ADSL.

Norrköping2003-05-13 00:00
Målet är att kunna erbjuda bredbandsanslutning till så många invånare och företag som möjligt, både i stad och på landsbygd.
Den totala kostnaden för IT-uppbyggnaden i de tre kommunerna blir 36 miljoner kronor. Satsningen finansieras till en stor del med statliga bidrag. Respektive kommun bekostar fem procent av utbyggnaden i den egna kommunen. För Norrköping uppgår kostnaden till 17 miljoner och kommunens del av slutnotan landar på cirka 850.000 kronor.
Enligt Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, är det en viktig satsning för att göra Norrköping till en attraktiv kommun:
- Bra IT-infrastruktur är en förutsättning för tillväxt och utveckling. Kommunikationer är viktiga i ett modernt samhälle. Det är också ett viktigt steg för att förbättra kommunens service till medborgarna, säger han.

<b>Skonova fick uppdraget</b>
Andelen boende och företag som efter utbyggnaden varierar mellan de olika kommunerna. I Valdemarsvik och Söderköping får 80 procent tillgång till bredband, medan siffran i Norrköping blir 93 procent.
Valet av leverantör föll på företaget Skonova som enligt avtalet genomföra utbyggnad, drift och marknadsföring.
- Väldigt krasst handlade det om vilket företag som kunde erbjuda lägsta kostnad per ort, säger Peter Andersson, IT-strateg på Norrköpings kommun.
Uppbyggnaden omfattar dels en anpassning av nuvarande telefonledningar och installation av nya förbindelser, till exempel via radiolänk.
Kunderna kommer kunna teckna avtal för hastigheter mellan 0, 25 och 2 megabits. De kommer också att kunna välja mellan många olika operatörer.
Om länsstyrelsen godkänner utbyggnaden beräknas den vara klar före årsskiftet. Enligt Peter Andersson innebär satsningen att Norrköpings kommun får en god IT-infrastruktur.
- Med våra 93 procents täckning ligger vi bra till. Jag tror inte många kommuner i landet klarar det, säger han.
Företaget Skonova har tidigare tecknat avtal om liknande lösningar i exempelvis Boden, Överkalix och Stenungsund. Sara Schüldt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om