Korta BB-tider ett hot mot bra amningsstart
Amningen behöver ofta tid för att fungera och känslor som oro och stress är ett hot mot en bra amningsstart.Därför kan de nyblivna mammornas korta tid på BB innebära problem.- Vårdkvaliteten måste höjas, säger Carina Sjögren, amningsrådgivare för den ideella föreningen Amningshjälpen.
- Vrinnevi har mycket amningskompetens på BB. Jag får väldigt sällan frågor från Norrköping, men däremot ringer många från den västra delen, säger Carina Sjögren. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
- Man har tagit bort sex dagar av den tid mammorna hade in på 80-talet. På BB hade mammorna tillgång till kunniga barnsköterskor både dag och natt. De fick full rumservice, kunde vila upp sig och åkte ofta hem med fungerade amning. Med dagens korta BB-vistelse hinner vårdpersonalen inte alltid se det nyfödda barnets beteende, säger Carina Sjögren.
En del barn behöver hämta sig något dygn innan de är intresserade av bröstet. Dessutom tar det några dagar innan den mogna mjölkproduktionen kommit igång.
- Stressen är inte bra, det finns ingenting som stör amningen lika mycket som adrenalin. Många gravida känner en oro för amningen och undrar över frågor som: Ska den fungera? Har jag tillräckligt med mjölk? säger Carina Sjögren.
- Kvinnans förmåga att tillverka mjölk är mycket tillförlitligare än förmågan att bli med barn. Men i vår kultur har vi tappat grundtilliten till den naturliga biologiska processen.
Linköping sämre
Carina Sjögren och Birgitta Grederup-Bergman är amningsrådgivare för den ideella organisationen Amningshjälpen och tar emot samtal från mammor i länet som lider av olika amningsproblem. Båda noterar att de flesta samtalen kommer från den västra länsdelen; Linköping, Motala och Mjölby. Betydligt färre ringer från Norrköping.
- Vrinnevi har mycket amningskompetens på BB, de får bra stöd och en bättre amningsstart, säger Carina Sjögren.
Till amningsmottagning på Vrinnevisjukhuset kan mammor kan vända sig om det uppstår problem med amningen. Birgitta Grederup-Bergman, som även arbetar på mottagningen, berättar att även Linköpingsmammor sökt hjälp på mottagningen för att de nekats hjälp på hemmaplan.
- En fördel med amningsmottagningen är att de som jobbar med amning kan bli duktigare. Man måste möta problem gång på gång för att utvecklas och bli bra på det man gör, säger Carina Sjögren.
Begränsade resurser
Efter en vecka hänvisars familjerna till barnavårdcentralerna. Men amningsrådgivarna konstaterar att vårdcentralernas kunskap och resurser för att ta hand om amningsproblem är begränsade.
- Det är lite lotteri om man har turen att träffa någon som fördjupat sig i amning. Resurserna har dragits in från sjukhusen, men vårdcentralerna har inte fått ökade resurser för att kunna ta hand de nyblivna föräldrarna, säger Carina Sjögren.
- De behöver verkligen ett ställe att koma till med sina frågor, fortsätter hon. Amningsfrågan glider över i hur man ska bemöta sina barn.
Hembesök att föredra
Carina Sjögren påpekar också att för en mamma som är sydd och har fler barn kan det vara svårt att ta sig till vårdcentralen.
Därför tycker hon att Sverige borde ta efter länder som Danmark och Holland där det efter förlossningen är vanligt med uppföljande hembesök.
- Jag tror på utökade hembesök, där man kan fånga upp så mycket annat. Det kan handla om missbruk, obalans mellan man-kvinna eller andra störande inslag i miljön. Det skapar en större förståelse för hela familjesituationen, så att rätt stöd kan ges.
Hjälpmammor
Amningshjälpen består av hjälpmammor, eller amningsrådgivare, som svarar på frågor per telefon men sällan hembesök. I dag hänvisar våden ofta till Amningshjälpen, vilket Carina Sjögren både uppskattar och ser bekymmer med.
- Vi vill fungera som komplement och extra stöd. En mamma ska kunna prata med mig, vända och vrida på frågor utan att behöva stressas som på BVC av att det sitter sju mammor utanför och väntar. Men vården ska inte ersättas av ideell arbetskraft. Det jag vill är att vårdkvalitén höjs, men det behövs påtryckningar från allmänheten för att förbättringar ska ske.
Den ideella organisationen Amningshjälpen ska inte förväxlas med sjukhusens amningsmottagningar.
Amningshjälpen är en del av den världsomspännande organisationen, WABA.
Hjälpmammorna har egen amningserfarenhet , får genomföra ett skriftligt prov och måste underhålla sin amningskunskap. De stöttar och hjälper andra mammor, men ger inte medicinska råd.
Amningshjälpens hjälpmammor arbetar helt på frivillig basis och har tystnadsplikt. De utgår ifrån varje mammas eget önskemål om amning eller ej.
Kontaktinformation/www.amningshjalpen.se