Konst pryder gångtunnel i Klocket: "En minneslabyrint"

Historia och nutid möts i en gång- och cykeltunnel i Klockaretorpet när konstnären Maria Friberg fått i uppdrag att smycka väggarna. Klockaretorpsbor har varit delaktiga i projektet genom att lämna in kläder som Maria använt till sin färgpalett.

Barn från Klockaretorpsskolan var med på invigningen av konstverket som är placerat i gång- och cykeltunneln mot Borgsmoskolan.

Barn från Klockaretorpsskolan var med på invigningen av konstverket som är placerat i gång- och cykeltunneln mot Borgsmoskolan.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-13 13:54

Maria Friberg har skapat ett fotocollage som sträcker sig längs hela tunnelns båda väggar. På ena sidan utgår hon från kartbilder av Klockaretorpet från 1700-talet och framåt, och på andra sidan från kartbilder från idag. Båda kompletteras med kläder och textilier insamlade av Klockaretorpets invånare.

– Det har varit jätteroligt och extra utmanande att det var andra människor som skulle bidra till min färgpalett. Jag visste ju inte vad som skulle komma, säger hon.

När hon fick uppdraget började hon också tänka på platsens historia, var ligger torpet och vad gör en klockare? 

– Det är ett möte mellan nu och då, en väv mellan vår personliga historia som ses genom klädesplaggen. Man kan se sin mormors tröja vävas ihop med soldattorpet. Det är en minneslabyrint kan man säga, säger Maria då verket invigdes på torsdagen.

Gestaltningen är en del i projektet "Klocket möter konsten" som drivs av Hyresbostäder och Norrköpings Konstmuseum i samverkan med olika organisationer i området. Projektet är också ett resultat av ett medborgarförslag som lämnades in för fyra år sen. Inför att konstverket skulle sättas upp har tekniska nämnden sett till att tunneln har klottersanerats och målats om. 

– Vi har även bytt ut belysningen så att de är kopplade till rörelsesensorer, vilket gör att det blir upplyst innan man passerar, säger Markus Åkerman, (C), ordförande i tekniska nämnden. 

– Jag vill understryka vikten av låta de som bor i ett område vara delaktiga i att utforma sin fysiska miljö. Det är viktigt för trivseln och att skapa en gemensam trygghet. Det motverkar vandalisering och skadegörelse när man känner ett ägandeskap, säger Per Ziljat (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden, innan bandet skulle klippas.

De Klockaretorpsbor som Folkbladet pratar med tycker att konstverket är jättefint, men är ändå oroliga för att det ska utsättas för skadegörelse. 

– Om det skulle hända så är konstverket täckt av klotterlaminat, vilket gör att klotter går att ta bort utan att man skadar själva bilden. Sen är det ju ett tryckt verk så det digitala originalet alltid kvar och det skulle utsättas för väldigt kraftig skadegörelse, säger Mattias Åkeson, intendent och ansvarig för offentlig konst på Norrköpings konstmuseum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!