Det duggar tätt med rapporter om konkurser just nu. Och för Östergötland ser det extra dystert ut med extra många konkurser. Ett exempel är konkursen för Melander bygg. En konkurs som rankas som den näst största i Sverige under januari månad. Bolaget hade en omsättning på 183 miljoner kronor. Expandera Bygg i Norrköping finns också med på den här listan. Det bolaget hade en omsättning på lite drygt 100 miljoner kronor.
Enligt siffror från affärsinformationsföretaget UC ökade konkurserna i Östergötland med 178 procent i januari i år jämfört med samma månad förra året. För Norrköpings del är siffrorna ännu sämre. Även om det ska tilläggas att små förändringar ger stora utslag på procentsiffrorna. I januari i år har 13 företag gått i konkurs i Norrköping. Förra året gick två företag i konkurs i kommunen under samma månad.
UC skriver också i sin rapport att antalet konkurser i Sverige numera ligger på historiskt höga nivåer. "Konkurserna under 2023 har hittills varit det högsta antalet på tio år och 47 procent högre än januari i fjol. Samtidigt har antalet nystartade bolag minskat med 46 procent", skriver bolaget i sin analys.
– Konkurserna har ökat stadigt hela hösten och antalet nystartade bolag har minskat. Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i ett skriftligt uttalande.
De sektorer som enligt UC drabbas hårdast just nu är transportsektorn och byggföretagen. Enligt UCs månadsstatistik har konkurserna under januari ökat med 150 procent inom transportsektorn i Sverige. Motsvarande siffra är 49 procent för byggföretag. För både sektorerna är det här de högsta siffrorna på tio år.
– Att byggsektorn börjar sakta in är aldrig ett gott tecken, antalet lyftkranar i storstäderna brukar vara en avspegling av konjunkturen. Saknas optimism och framtidstro inleds färre byggprojekt. Transportsektorn är i sin tur som Sveriges pulsåder och nära förknippad med andra branscher. Sinar lagren och det inte finns material att frakta så minskar behovet av körningar, säger Johanna Blomé.