Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konkurserna i Norrköping har ökat med 83 procent i år

Antalet konkurser under årets tio första månader ökade med 83 procent i Norrköping jämfört med samma period 2021. Och bara under oktober steg antalet konkurser i kommunen med 425 procent.

Antalet konkurser har ökat lavinartat i länet och Norrköping.

Antalet konkurser har ökat lavinartat i länet och Norrköping.

Foto: TT

Norrköping2022-11-01 15:00

Antalet konkurser i Östergötland och Norrköping ökar kraftigt. De preliminära siffrorna fram till sista oktober i år för Norrköping visar på en ökning med 83 procent under årets tio första månader. Sammanlagt har 73 företag i Norrköping gått i konkurs i år under perioden. För samma period under 2021 gick 40 företag i konkurs. För Östergötland i sin helhet ökade antalet konkurser under årets tio första månader med 39 procent. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Antalet konkurser har ökat lavinartat i länet och Norrköping.
Antalet konkurser har ökat lavinartat i länet och Norrköping.

Och ser man närmare på hur oktober har sett ut är konkurssiffrorna ännu dystrare. Bara i Norrköping ökade konkurserna med 425 procent. Visserligen från små siffror, från fyra konkurser under oktober 2021 till 21 under oktober 2022, men enligt bedömare en tydlig trend.

– Det är helt uppenbart att många företag har det mycket tufft just nu. Framför allt handlar det om små och medelstora företag som fått se marginalerna krympa alltmer, säger Karl Stjerna, som är VD för Syna.

Enligt Synas genomgång är det byggbranschen och restaurangsektorn som svarar för flest konkurser. Drygt var femte konkurs är inom dessa branscher. 

– Hushållen håller allt hårdare i sina pengar. Ökade ränteutgifter, höjda el- och drivmedelspriser, liksom hög inflation som urholkar hushållens köpkraft, gör att man drar in på exempelvis restaurangbesök, väntar med ombyggnader eller jagar extrapriser i livsmedelsbutiken, säger han

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!