Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen vill starta teknikskola

NORRKÖPING
Norrköpings kommun har anmält sitt intresse för att starta en kommunal teknikskola. Syftet är att få fler unga intresserade av teknik och naturvetenskap och att få en jämställd fördelning på utbildningsprogrammen på gymnasium och högskola.
- Det här är ett sätt att stärka arbetsmarknaden och näringlivet längre fram, säger kommunalråd Christer Nilsson.

Norrköping2001-08-25 00:00
Nutek står bakom idéprojektet med en teknikskola och har skickat ut förfrågningar till sex kommuner i landet - Lund, Visby, Örebro, Stockholm, Luleå och Norrköping - om dessa är intresserade av ett sådant projekt. Norrköping har nu anmält sitt intresse.
Ett kortsiktigt mål med teknikskolan är att uppnå fler studerande på naturvetenskapliga och tekniska program på gymnasium och högskola. Dessutom att könsfördelningen blir jämställd liksom att antalet studerande med invandrarbakgrund ökar på dessa utbildningar. Tanken är att den kommunala teknikskolan ska lösa det problem att skoltiden inte räcker till för all praktisk teknik som behövs, speciellt för flickors del och för barn från andra kulturer.

<b>Som musikskolan</b>
Teknikskolan ska vara uppbyggd på samma sätt som den kommunala musikskolan, det vill säga att den ska finnas i anslutning till vanliga skolan.
- Den som vill ska kunna gå där, säger Christer Nilsson.
Man hoppas på ett starkt engagemang från föräldrar, precis som när det gäller musikskolan. De studerande ska gå enskilt eller i grupp och kunna börja samtidigt med sexårsverksamheten samt fortsätta under hela grundskole- och gymnasietiden
Att just Norrköping valts ut som en intressant stad för Nuteks projekt tror Christer Nilsson beror på att de gamla industriella traditionerna i staden men också den uteckling som Norrköping genomgått de senaste decennierna.
- Nutek tycker att det är intressant att se vad som händer i en kommun i samband med en ny ekonomisk utveckling.
Han säger vidare att Norrköping har ett stort stöd från lärarhögskolan, tekniska högskolan och Linköpings universitet där både resurser och kunskaper kan hämtas.

<b>EU-bidrag</b>
Projektet ska finansieras till hälften med EU-bidrag och sedan får kommunen stå för resten. Det kan handla om omkring fyra miljoner kronor.
- Ansökan om EU-bidraget kom in under fredagen har jag fått höra, säger Christer Nilsson.
Var skolan ska placeras vet man ännu inte.
- En tanke som finns i kommunen är att i kvarteret Lyckan, vid gamla Domus, ha ett stort hus som är en slags träffpunkt för ungdomar där de kan göra vettiga saker. Hit skulle teknikskolan också kunna höra. Men detta är inget annat än lösa planer än så länge, säger Christer Nilsson
- Dessutom kan vissa delar av teknikskolan komma att decentraliseras till skolor ute i kommunen, tillägger han.
Om allt går vägen hoppas Christer Nilsson att teknikskolan kan starta om några år. Han tror att den kan betyda mycket för Norrköping
- Även om det tar många år innan det får någon betydelse för arbetsmarknad och näringsliv, i och med att teknikskolan vänder sig till unga elever, kan också den psykologiska effekten vara positiv. Bara vetskapen om att en sådan här satsning ska göras kan sätta igång idéer och tankar.
Enligt Nuteks projektplan måste det vara minst 50 procent flickor som deltar i teknikskolan. Dessutom ska det finnas grupper enbart för flickor, kvinnliga lärare, ämnesområden som intresserar flickorna och "ingen könsförtryckande jargong".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om