Det är för tidigt att utläsa hur mycket mat som varit ekologisk sett över 2016 i Norrköpings kommun. Men Ingrid Kalm, kostchef, hoppas att siffran för ekomat ska överstiga 30 procent för året.
– Vi jobbar mycket med ekologisk mat. 2020 har vi som målsättning inom Norrköpings kommun att vi ska vara uppe i 50 procent ekologiskt, säger hon.
Det finns så att säga två läger när det kommer till kosten. En del vill prioritera svenskt framför ekologiskt, och en del vill göra tvärtom. I dag är det, tyvärr enligt Inger Kalm, svårt att hitta mat som är både närproducerad och eko.
– Vi har bara en självförsörjningsgrad på cirka 49 procent i Sverige, säger kostchefen och tillägger att det alltså helt enkelt inte finns tillräckligt med mat för att få tag i det bästa av två världar.
Norrköpings kommun jobbar fortlöpande med att byta ut konventionellt odlad mat mot ekologiskt odlad. Man satsar också på att göra det mesta från grunden.
– Vi har som mål att 75 procent av maten vi lagar ska vara direkt från råvaran. Och det tycker jag nog att vi uppfyller redan i dag, säger Ingrid Kalm och tillägger att man till exempel försöker köpa in partier med närproducerad köttfärs som sedan används till biffar och köttfärslimpor.