Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen satsar på eko-vänlig mat

Helst ekologiskt och närproducerat. Det är drömläget när Norrköpings kommun pratar kost inom de kommunala verksamheterna. Men verkligheten är inte riktigt så enkel.

Norrköping2016-11-28 09:23

Det är för tidigt att utläsa hur mycket mat som varit ekologisk sett över 2016 i Norrköpings kommun. Men Ingrid Kalm, kostchef, hoppas att siffran för ekomat ska överstiga 30 procent för året.

– Vi jobbar mycket med ekologisk mat. 2020 har vi som målsättning inom Norrköpings kommun att vi ska vara uppe i 50 procent ekologiskt, säger hon.

Det finns så att säga två läger när det kommer till kosten. En del vill prioritera svenskt framför ekologiskt, och en del vill göra tvärtom. I dag är det, tyvärr enligt Inger Kalm, svårt att hitta mat som är både närproducerad och eko.

– Vi har bara en självförsörjningsgrad på cirka 49 procent i Sverige, säger kostchefen och tillägger att det alltså helt enkelt inte finns tillräckligt med mat för att få tag i det bästa av två världar.

Norrköpings kommun jobbar fortlöpande med att byta ut konventionellt odlad mat mot ekologiskt odlad. Man satsar också på att göra det mesta från grunden.

– Vi har som mål att 75 procent av maten vi lagar ska vara direkt från råvaran. Och det tycker jag nog att vi uppfyller redan i dag, säger Ingrid Kalm och tillägger att man till exempel försöker köpa in partier med närproducerad köttfärs som sedan används till biffar och köttfärslimpor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om