Det har pyrt mellan kommunekologerna och deras chefstjänstemän i flera år nu. Olika former av ansvar har i omgångar tagits från ekologerna; så till exempel fråntogs Eva Siljeholm sommaren 2010 verksamhetsansvaret för naturfrågor.
Detta överflyttades till nya utvecklingschefen Annika Skogetun. Som motivering angavs, att man ville samordna verksamhetsansvaret för natur- och stadsmiljö
Eva Siljeholm har nu flyttats över till kultur- och fritidskontoret, för att där ägna sig åt det rörliga friluftslivet. Tekniska kontorets båda återstående kommunekologer, Kaj Almqvist och Jonas Edlund, ska fortsatt arbeta med den biologiska mångfalden.
Kommunekologerna vill inte yttra sig offentligt i frågan. Deras syn på saken framgår dock av den gemensamma skrivelsen till MBL-förhandlingen om omplaceringen.
De skriver där att Norrköping, från att tidigare ha varit en av landets mest framgångsrika naturvårdskommuner, på senare år halkat ner till att bli en av de sämre bland jämnstora kommuner.
Så till exempel har kommunen de senaste fyra åren dragit ner på personalen inom naturvårdsarbetet. Man har också minskat direktkontakten mellan dessa och andra tjänstemän likaväl som med politikerna, bland annat genom att ekologerna inte som förut får delta i olika arbetsgrupper.
Därigenom har de marginaliserats, något som har gått ut över naturvården. Politikernas beslutsunderlag har blivit lidande, när ?gröna? synpunkter har tenderat att inte längre nå ända fram.
ArbetsmiljöproblemEkologerna har därför känt sig systematiskt ifrågasatta och förminskade, deras kompetens har inte tagits tillvara och respekterats. Det finns idag en djup förtroendekris mellan kommunekologerna och tekniska kontorets ledning.
De allvarliga arbetsmiljöproblemen bottnar, enligt kommunekologerna, i att deras verksamhet successivt har berövats viktiga verktyg. Med överflyttningen av Eva Siljeholm fortsätter den försvagningen.
Grunden till det hela menar de vara ?en målkonflikt om naturvårdens roll och dess ambitionsnivå?. Det här beskrivna ses som en del av ett större skeende, där gröna synpunkter trängts undan i stadsplaneringen. Den fortsatta exploateringen prioriteras, även när den går ut över väsentliga gröna värden.
Kommunekologerna har facket med sig. Carolina Rådmyr, skyddsombud för Naturvetarna (SACO-förbund), gör bedömningen att omorganisationen har förvärrat de psykosociala arbetsmiljöproblemen. Hon kräver åtgärder av kommunen för att reda ut bakgrunden till dessa.
Öppet brevI ett öppet brev till kommunen från sex naturvårdsföreningar talas det om en systematisk urartning av naturvårdsarbetet. Medan Linköpings kommun har fem ekologer, plus en projektanställd, har Norrköping på senare år nästan halverat sina kommunekologer.
De sex kräver att naturvården åter samlas inom en enda förvaltning, där då ekologerna kan få återgå till att arbeta som ett lag.