Som Folkbladet tidigare berättat planerar vård- och omsorgsnämnden, som måste spara pengar, att lägga ner de tre äldreboendena Timmermannen, Östergården och Hallegården och ersätta dem med trygghetsboenden. Förslaget fick de anställda läsa om i tidningen och allt har dykt upp med väldigt kort varsel vilket upprör Kommunal.
- Vi har en hel del synpunkter på varför vi ej fått vara med tidigare i processen och varför detta kommit så hastigt, säger Yvonne Stolt, ombudsman vid Kommunal Öst.
Efter MBL-förhandlingar under onsdagen har man fått vissa svar, men långt ifrån hållbara sådana anser man.
Ohållbar modellFramförallt ställer man sig kritiska till en så kallad "resursfördelningsmodell" som politikerna använder sig av, men som inte förekommit i någon form av förhandling med facket och som tycks vara synnerligen otydlig.
- Vi vet inte var det beslutats om den och den är väldigt svårbegriplig, säger Yvonne Stolt och berättar om äldreboende Nils Åberg och att antalet hemtjänsttimmar tvärtemot vad kommunstyrelsen tänkt sig ökade sedan detta öppnade.
Variabeln att det behövs mer resurser när en patient behöver mer vård finns inte med i modellen påpekar Kommunal och menar att det har lett till att ekonomin blivit ohållbar för vård- och omsorgsnämnden.
- Antalet personer har inte ökat, men modellen tar inte hänsyn till om vårdbehovet för personer ökar, vi har stora betänkligheter mot det här.
Platserna behövsMan pekar också på vård- och omsorgsnämndens eget utredningsmaterial där det enligt statistiken kan konstateras att behovet av antalet platser på särskilda boenden kommer att öka med tiden fram till och med 2021.
- Det behövs fler platser och ändå vill man lägga ner tre boenden, vi förstår inte hur det hänger ihop, säger Yvonne Stolt.
- Man minskar rejält trots att man konstaterar att det behövs fler. Siffrorna visar tvärtemot det man beslutar, det gör ju att man frågar sig, vet politikerna vad de beslutar om?
Marie-Louise Jonander, ordförande för sektion 23 i Norrköping är inne på samma spår.
- Vi tror inte att det här blir en besparing, hemtjänsttimmarna kommer att öka än mer om man tar bort boendena, säger hon.
- Vi förstår att de måste spara, men det här är inget bra förslag och därför är vi emot det.
Protestaktion- Tänk längre, boendena kommer behövas, det här är kortsiktigt, konstaterade en samlad skara anställda från de olika boendena på torsdagskvällen.
Nu planerar de en protestaktion på måndag i samband med att kommunfullmäktige sammanträder och ska fatta beslut om nedläggning.
- Så många som möjligt ur personalen kommer att dyka upp och dela ut information och visa att vi tycker det här är fel, det är ett ogenomtänkt beslut, säger Marie-Louise Jonander.