Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kom hem frisk och kry

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)
Nu är det snart semestertider. Och reser du utomlands är det säkrast att se över ditt vaccinationsskydd.

Vid en långresa då vaccinationerna är många kan det vara bra att lägga upp en vaccinationsplan för att på bästa sätt sprida ut vaccinationerna över en längre tid. 	
FOTO: PRESSENS BILD

Vid en långresa då vaccinationerna är många kan det vara bra att lägga upp en vaccinationsplan för att på bästa sätt sprida ut vaccinationerna över en längre tid. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2001-05-31 00:00
Sommarens solresor bokas för högtryck. Fritidsresor har sålt tio procent fler resor inför sommaren än förra året vid den här tiden och hos Vingresor är åtta av tio resor redan sålda. Kanske vågar svenska folket inte chansa på att bli kvar i Sverige ännu en dålig svensk sommar.
Men innan det bär iväg till sydligare breddgrader kan det vara sunt att se över sitt vaccinationsskydd.

<b>Mer långvarigt skydd</b>
Reser man till mer traditionella resmål som Grekland, Mallorca eller Kanarieöarna, behövs egentligen inga vaccinationer, men det kan ändå vara bra att se över sitt grundskydd.
- Det är bra att ha stelkramp, difteri och polio, de vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet, vart man än reser, säger Erik Ekwall, infektionsläkare på Wasa infektionsklinikerna vaccination i Stockholm.
- Åker man till Östeuropa rekommenderar vi däremot även vaccin mot Hepatit A, som är den smittsamma formen av gulsot.
Hepatit A orsakas av virus som kan förekomma i förorenat vatten eller mat.
- Numera rekommenderar vi uteslutande havrix mot hepatit A eftersom den ger ett både bättre och mer långvarigt skydd än gammaglobulin, säger Erik Ekwall.
Havrix är något dyrare än gammaglobulin, men ger å andra sidan ett skydd på minst 20-30 år efter två sprutor jämfört med de 8-10 veckors skydd som gammaglobulin ger.

<b>Resans längd avgörande</b>
Ger man sig ut på en längre resa är det ofta resans längd och sättet på vilket man reser som avgör vilka vaccinationer man bör ta. En charterresa till Dominikanska republiken, Brasilien eller Thailand kräver egentligen inte mer vaccinationsskydd än en charterresa till Mallorca.
Men handlar det om en längre resa utanför turistområdena kan en Thailandsresenär, enligt Erik Ekwall, behöva vaccination mot tyfoid, kolera och i vissa områden även malaria profylax.
För resor till Sydostasien gäller generellt samma vaccinationer som till Thailand men här rekommenderas även en vaccination mot japansk encephalit om resenären luffar runt, för långresor till Sydamerika rekommenderas även gula febern i vissa fall.
Malaria finns i såväl delar av Mellersta Östern som Sydamerika och Sydostasien, men det är framför allt Afrika som är ett riskområde när det gäller malaria.
- Afrika är lite speciellt eftersom malaria finns nästan överallt, säger Erik Ekwall.
- Det finns två olika malaria-profylax, men i första hand rekommenderas Lariam, som är den starkaste varianten, men det beror på till vilket område man åker, menar han.
Ett tips för att skydda sig mot turistdiarréer vid långresor, men även charterresor till kanske framför allt Egypten, är att ta dukoral som egentligen är ett vaccin mot kolera. Dukoral har nämligen bonuseffekten att den ger ett 20-30-procentigt skydd mot turistdiarréer som orsakas av en bakterie som heter Etec och är den vanligaste orsaken till magbesvär på utlandssemestern.
Generellt skiljer sig priserna på olika vaccinationsmottagningar, så det kan löna sig att ringa runt och jämföra priser. Ibland har resebolagen särskilda avtal med någon vaccinationsklinik, så det kan vara bra att höra efter om det vid köpet av resan. Om det finns ett sådant avtal räcker det att ta med sig biljett eller bokningsbekräftelse för att få det avtalade priset.
Det kan vara bra att vara ute i god tid före avresan, speciellt vid långresor då det kan vara bra att sprida ut vaccinationerna över en längre tid.
<B>Fakta:</B>
<B><I>Vilket skydd behöver du?</B></I>

Östeuropa:
Grundskydd (stelkramp, difteri och polio). Hepatit A.
Mellersta Östern och Nordafrika:
Grundskydd (stelkramp, difteri och polio). Hepatit A. Tyfoid (vid vistelse längre än 1 månad). Hepatit B (vid vistelse längre än 3 månader).
Sydostasien:
Grundskydd (stelkramp, difteri och polio). Hepatit A. Tyfoid (vid vistelse längre än 1 månad). Hepatit B (vid vistelse längre än 3 månader). Kolera (vid vistelse längre än 3 månader). Japansk encephalit (vid vistelse längre än 3 månader).
Sydamerika:
Grundskydd (stelkramp, difteri och polio). Hepatit A. Tyfoid (vid vistelse längre än 1 månad). Hepatit B (vid vistelse längre än 3 månader). Kolera (vid vistelse längre än 3 månader). Gula Febern (under speciella förhållanden).
Tropiska Afrika:
Grundskydd (stelkramp, difteri och polio). Hepatit A. Malaria Profylax. Tyfoid (vid vistelse längre än en månad). Gula Febern (vid vistelse längre än 1 månad). Hepatit B (vid vistelse längre än 3 månader). Meningokock meningit-smittsam hjärthinneinflammation (vid vistelse längre än 3 månader).
Källa: Wasa infektionsklinikerna vaccination
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om