Yrkandet till mark- och miljödomstolen är att bygglovsbeslutet alltjämt ska vara gällande, att man ska riva upp länsstyrelsens upphävande av det.
Inget av de skäl som länsstyrelsen fört fram visar att bygglovsbeslutet är beroende av en detaljplan, menar Kolmårdens djurpark.
Djurparken menar att det rör sig om ett enstaka byggnadsverk, och att det inte ska, som länsstyrelsen gjort, skönsmässigt klumpas ihop med andra investeringsprojekts påverkan.
Kolmården framför också att ett byggnadsverk som ska uppföras inom ett redan välbesökt område i anslutning till befintlig bebyggelse inte kan jämföras med ett byggnadsverk som planeras att uppföras i orörd natur.
Man framhåller också att Kolmårdens djurpark är undantagen från riksintresset för friluftsliv och naturvård, och att berg- och dalbanan ska byggas vid ett av världens största och mest besökta djurparksområden, där åkattraktioner redan i dag är ett naturligt inslag. Dessutom har en äventyrsbana tidigare varit uppförd på det område där Wildfire ska ligga.
Kolmården påpekar också att Wildfire bara upptar 7 520 kvadratmeter av den yta på 34 950 kvadratmeter som djurparken angett i bygglovsansökan. Och även om fallhöjden är 57 meter gör den kuperade terrängen att Wildfire högst sticker upp 33 meter över marknivån, och alltså inte blir synlig från Kopparbo eller bostäderna vid huvudvägen.
Inte i något avseende kommer Wildfire att leda till någon "betydande miljöpåverkan", menar djurparken.
Kolmården påpekar också att kommunen planerar för trafikförbättrande åtgärder kring djurparken under 2015. Djurparken för även fram att en ljudexpert gett grönt ljus för bullernivån.
Under alla förhållanden, menar Kolmården, är det oproportionerligt att ett enskilt byggnadsverk skulle kunna föranleda ett omfattande detaljplanearbete inom ett område som redan är exploaterat i den omfattning som Kolmårdens djurpark är.
Kolmården vill att mark- och miljödomstolen kommer ut och på plats ser var Wildfire ska byggas, och ber om en "skyndsam" handläggning.