Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kockar på nya märken

Foto:

Norrköping2002-08-26 00:00
Haven hit den gödda kalven och slakten honom; vi vilja äta och göra oss glada. (Faderns ord vid den förlorade sonens återkomst. Lukas 15;23.) Det kan vara en bra inledning när man skall presentera några av våra kända kockar som nu kommer som frimärken.
Kajsa (Christina) Warg (1703-69) skrev den klassiska Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber 1755. Det var förutom en utförlig kokbok, en handledning i hemfärgning, hembränning, råd och anvisningar om de flesta lanthushållsgöromålen. Den blev översatt till tyska 1772 och fram till 1822 hade den givits ut i 14 upplagor. 1916 nytrycktes den och ett urval gavs ut 1946.
Meningen man tager om man så hava kan har blivit man tar vad man har, sa Kajsa Warg.
Charles Emil Hagdahl (1809-97) var från början fattigläkare i Stockholm men flyttade senare till Uppsala. 1878-79 skrev han Kok-konsten som vetenskap och konst. Denna klassiska kokbok kom ut i många upplagor och 1963 som nytryck.
Han var född i Linköping och donerade en samling konstverk till staden, som blev impulsen till ett museum.
Märit Huldt, signaturen Hiram (1912-) var journalist och utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm. I mitten av 1950-talet började hon som matskribent i Svenska Dagbladet, där hon var anställd till 1980. Hon har skrivit ett stort antal kokböcker och blev den första kvinnan som valdes in i Gastronomiska Akademin.
Tore Wretman (1916-) har haft intressen i många av Stockholms mest kända restauranger, Riche 1945-61, Stallmästargården från 1950 och Operakällaren från 1955. Han samlade kokböcker och skrev även sådana, t ex Svensk husmanskost, som han propagerade mycket för. Tillsammans med Folke Olhagen gjorde han en mycket populär radioserie Novisen vid spisen som sedan också blev en tv-serie. Han blev hovtraktör 1963 och fil. hedersdoktor vid Umeå universitet 1985. Tore Wretman har varit en stor förebild för hela branschen och tog initiativet till Gastronomiska Akademin.
Leif Mannerström blev känd för en bredare allmänhet som en av männen bakom restaurang Johanna, där han tillsammans med Christer Svantesson förde in det bästa av Det nya franska kökets idéer i svenska krogkök och matsalar. Sedan dess har han funnits i gastronomins frontlinje. Sjömagasinet i Göteborg har de senaste åren varit hans flaggskepp och platsen för en stor kulinarisk kulturgärning. Kanske ligger hans verkliga storhet i den kunskap han förmedlat till en lång rad unga stjärnor inom kockyrket. Dessa fakta om Leif Mannerström är delvis juryns motivering när han fick priset Kungsfenan.
Gert Klötzke är Restauranghögskolans adjungerande professor. Han sitter som ordförande i Restauranghögskolans styrelse och arbetar med högskolans utbildningsprogram. Restauranghögskolan finns vid Umeå universitet. Bland annat är han coach för det svenska kocklandslaget, Sveriges matambassadör, ordförande i föreningen Årets Kock mm. Dessa fakta om Gert Klötzke finns på Universitetets hemsida.
Christer Lingström driver Edsbacka krog i Sollentuna, den enda svenska krogen som har två stjärnor i Guide Rouge (som Guide Michelin heter numera.) Genom åren har han skaffat sig en del meriter, här är några: 1992 fick han och Edsbacka krog en stjärna i Guide Michelin,1996-99 var han ordförande i föreningen Årets kock, 2000 fick han och Edsbacka krog två stjärnor i Guide Rouge. Detta och mera fakta finns på Edsbacka krogs hemsida.
Frimärkena som är avsedda för inrikes brev ges ut i häfte den 29 augusti.
Frimärkshopen på Drottninggatan i Norrköping är nerlagd men Postkontoret på S:t Persgatan kommer att hålla ett urval för samlare av tecken.
Fakta: Diverse uppslagsböcker, Posten Frimärken och Internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om