Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knäckta av en tom dagislokal

NORRKÖPING
Riksbyggens bostadsrättsförening på Dragsgatan 9-11, granne med fängelset och Folkparken, har begärts i konkurs av Handelsbankens Stadshypotek. Fastigheten är byggd 1991 och har höga lån, över 80 miljoner kronor.
- Vi ska bilda en ny förening och hoppas kunna köpa tillbaka fastigheten. Vi har stöd av Riksbyggen, banken och medlemmarna, säger Gunilla Göransson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Norrköping2003-03-14 00:00
- Det är inte så dramatiskt som det verkar. Det här är ett sätt att göra en bra förening bättre, säger Hans Lundin, VD vid Riksbyggen i Norrköping.
Fastigheten på norr är byggd under 90-talet, då bostadssubventionerna var andra än i dag. Många bostadsrättsföreningar har sedan dess på grund av stora lån och höga räntor fått rekonstruera verksamheten och förhandla ner lånen.
Men på senare tid har den statliga Bostadskreditnämnden där bankerna har sin försäkring börjat säga nej till det och kräva att vägen går över tingsrätten, via en konkursansökan.
- Vi, tillsammans med de boende, har bildat en ny förening. Vi håller på att formalisera det här, säger Hans Lundin. Föreningen kommer att köpa tillbaka fastigheten vid en exekutiv auktion. Det ska vara klart till sommaren, hoppas jag.
Banken har lovat ställa upp som finansiär.

<b>Knäckta av tom dagislokal</b>
- För de boende är det positivt, när vi lyckades genomföra det här, säger Hans Lundin.
Han tror inte att någon annan, privat, intressent kommer att vilja köpa fastigheten, eftersom man då skulle bli tvungen att ta ut för höga hyror. En bostadsrättförening däremot behöver inte ge någon avkastning.
Det som slutligen knäckte föreningens ekonomi var när kommunen flyttade den förskola som låg i föreningens fastighet och lämnade en tom, outhyrd lokal efter sig, berättar Gunilla Göransson som är ordförande i bostadsrättsföreningen.
Enligt henne har man i många år försökt få till stånd en rekonstruktion, men fått nobben av Bostadskreditnämnden, BKN.
- De vill inte göra en uppgörelse med oss som de gjort med andra föreningar. De vill testa värdet på marknaden, säger Gunilla Göransson.

<b>"Underbara lägenheter"</b>
- För oss känns det här olustigt. Men vi har förhoppningar om att få köpa tillbaka fastigheten. Vi har fått stöttning och hjälp av Riksbyggen, säger Gunilla Göransson som stortrivs i sin lägenhet, med en stor inglasad balkong med utsikt över innergården, Campus Norrköping och Strömmen.
Hon tycker om det centrala läget med närheten till Folkparken och ser optimistiskt på framtiden och en lösning för föreningen.
Medlemmarna i de 79 lägenheterna kommer att få betala en ny insats, men troligen på en låg nivå. Och med en livskraftig förening kan lägenheterna bli mer värda, tror Gunilla Göransson.
När huset var nytt fick Riksbyggen köpa tillbaka några tomma lägenheter och sälja dem billigare. Men på senare år har trycket på innerstadslägenheter ökat och huset varit attraktivt.
- Det är underbara lägenheter och ett jättefint område, nära Folkparken, säger s-politikern Ulla Petterson Carvalho som bor i en av lägenheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om