Uppgifterna om att det pågår något som polisen kallar klotterbomning kommer från en polis som menar att klottret i Norrköping ökat bland annat beroende på att man gjort en tävling av att klottra så mycket som möjligt.
– De kommer hit med ett enda syfte, att klottra så mycket som möjligt under en begränsad tid. Kanske en timme. Den som hinner klottra mest vinner.
Om det bara kommer folk från Linköping eller om de kommer från fler städer, om det är Norrköpingsbor som också deltar i klotterbombningarna och om det pågår klotterbombningar i andra städer, har den polis Folkbladet pratat med ingen kännedom om.
Att det enbart rör sig om ungdomar i den bemärkelsen att de skulle vara väldigt unga personer, dementeras av polisen som menar de som kommer hit är mellan 25-30 år.
Klotterbombning är något som kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) inte hört talas om.
– Det här är främst något för polisen att ta tag i, men det kan till och med en lekman förstå att det handlar inte om några personer som råkar gå förbi utan det sker i en systematisk omfattning. Och som jag förstår det är det ganska få personer det handlar om.
Läs mer:Så ska stan bli snyggare
Han menar dock att man ska vara försiktig med att peka ut personernas bakgrund.
– Men det är oerhört viktigt att polisen får stöd och hjälp att identifiera de här personerna så att de kan lagföras. Vi har ju till och med sett att det finns de som inte drar sig för att skada den som försöker stoppa dem, säger Lars Stjernkvist.
Under många är har Norrköping varit förskonade från klotter och en av anledningarna kan vara att det finns lagliga grafittiväggar i hamnen. Lars Stjernkvist menar att det är viktigt att skilja mellan klottrare och grafittikonstnärer. Han tror också att en av anledningarna till att Norrköping varit förskonat från klotter handlar om att stan har blivit snyggare.
– Förr hade vi mer klotter här, men efter att vi började fräscha upp stan, i bland annat Knäppingsborg, har det fått den effekten att man inte vill förstöra något som är fint.
I Hamnen, där de lagliga grafittiväggarna finns är varje milimeter redan täckt av färg, kanske är det dags att ta ett omtag, måla allt vitt och bjuda in till en grafittifestival?
– I Stockholm menar man att legalisering av grafitti på vissa platser skulle öka det olagliga, det har jag svårt att se. Istället kan det ha en god effekt, men det klotter vi sett på senaste tiden i Norrköping handlar om något annat. Det är inga grafittikonstnärer, jag håller med Karin Jonsson (C) om att det handlar om ren skadegörelse som förfular vår stad, säger Lars Stjernkvist.