Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassiska julprydnader på årets julmärken

Förre krögaren och numera konsuln Peter Ölander var med i juryn, som testade åtta av Systemets mest sålda glöggsorter.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Förre krögaren och numera konsuln Peter Ölander var med i juryn, som testade åtta av Systemets mest sålda glöggsorter. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-11-23 00:00
Julgranen var under 1700-talet en ganska lokal tysk sed. Under 1800-talet blev det en ?julgransexplosion? över hela Europa men i Sverige blev den inte allmän förrän en bit in på 1900-talet.
Från början pyntades den med enkla hemtillverkade saker. Man kunde göra figurer av mjöl och vatten, som torkades och målades, garndockor och olika saker klippta av kulört papper. Julglitter uppfanns i Nürnberg redan på 1700-talet, ?änglahår? blev populärt cirka 1880 och julgransflaggorna uppträdda på snören kom strax före förra sekelskiftet. Till klassikerna hörde de tunna glaskulorna. Ända fram till andra världskriget tillverkades de i Böhmen, där de sedan 1820-talet varit en hemindustri som sysselsatte hela familjer.
De äldsta ljushållarna var gjorda av en järntråd, som upptill hade en spiral att fästa ljuset i. Under gjorde tråden en ögla , med vilken man klämde fast hållaren vid grenen. Därifrån gick tråden ner till en motvikt eller krok i vilken man kunde hänga ett äpple. De slogs ut av hållarna med en fjäderförsedd ?krokodilkäft?, som uppfanns i Tyskland på 1870-talet.
Årets julfrimärken som gavs ut den 21 november visar några av de enkla klassiska julprydnaderna De är självhäftande och säljs i häften med tio märken, som kostar 45 kronor . Julgranen är på rulle och kostar 4:50 styck. Alla är avsedda för vanliga kort och brev inom Sverige under perioden 21 november 2001-6 januari 2002.
För brev till hela världen har den finske konstnären Yrjö Edelmann gjort paket av en julbock och en julgran. Han skapar tredimensionella bilder, som är så naturtrogna att man nästan måste känna på dem för att acceptera att det ?bara? är en målning.
Han är idag en av de stora illusionisterna i samtidskonsten. ?Jag har packat in det mesta, från ?Kalmar slott?, ?formel 1-bilar?, ?Mercedes? till ?Absolut Vodka? säger han.
Frimärkena gavs den 21 november och säljs i häften med tio märken. De gäller som porto för 20 grams brev över hela världen under perioden 21 november 2001-6 januari 2002. Därefter är frimärkena värda 6 kronor.

FAKTA: Jan-Öjvind Swahn, Den svenska julboken, Posten Frimärken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om