Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart för bronsåldersby tack vare EU-pengar

NORRKÖPING
Den planerade bronsåldersboplatsen intill Himmelstalunds Camping är på väg att föverkligas - bland annat med hjälp av EU-medel.
- Går allt som vi hoppas, sätter vi igång redan i höst och i så fall kan anläggningen stå invigningsklar under år 2004, säger Pehr Hasselrot, chef för Hällristningsmuseet.

"Ett sånt här långhus, som hittats vid utgrävningar i Pryssgården, kommer att uppföras vid vår kommande bronsålderboplats invid Himmelstalunds Camping", berättar Pehr Hasselrot, chef för Hällristningsmuseet.
FOTO: ANITA KJELLBERG

"Ett sånt här långhus, som hittats vid utgrävningar i Pryssgården, kommer att uppföras vid vår kommande bronsålderboplats invid Himmelstalunds Camping", berättar Pehr Hasselrot, chef för Hällristningsmuseet. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-04-27 00:00
- Projektet har en budget på cirka två miljoner, varv hälften utgörs av EU-pengar. En miljon ska vi skaffa fram genom sponsorkontakter och egna arbetsinsatser.
- Förutom byggandet av byn ingår också i projektet utveckling av pedagogisk verksamhet för skolor och utbildning i experimentell arkeologi.

<b>Ny plats</b>
Redan nu den 1 maj är det säsongspremiär för Hällristningsmuseet/Turistbyrån på Himmelstalund. Parallellt med detta arbetar Pehr Hasselrot med projekteringen av Bronsåldersbyn.
- Planerna är gamla, men platsen som vi tänker bygga byn på är ny. Först tänkte vi nämligen bygga byn inne på campingplatsens mark, men där var det för mjukt, så nu vill vi bygga på tomten bredvid campingen där det förr låg en tegelfabrik.
- Det första vi kommer att färdigställa är ett så kallat långhus, en kopia av ett hus som arkeologerna fann spåren av när man grävde för E 4-motorvägen vid Pryssgården.
- Huset från bronsåldern, cirka 1500 före Kristus, blir närmare 30 meter långt och byggt för att få plats med en hel släkt av bronsåldersmänniskor.

<B>? Har Norrköpings kommun stöttat satsningen på en bronsåldersby?</B>
- Ja, från stadsmuseets sida har man tillstyrkt byggandet av byn och det känns mycket bra.
- Ännu bättre blir det när kommunen säger sig villiga att även vara med att stödja oss ekonomiskt.
- Nu hoppas vi att vi får bygglov på just den tänkta platsen, som är perfekt genom sin närhet till Strömmen, precis som det var för 3.500 år sedan.
- Bygglovskontoret har bara bett oss komplettera ansökan med tanke på strandskyddet. Vår inställning är givetvis att alla kommer att ha möjlighet att besöka oss landvägen eller sjövägen.
- Det vore bara roligt om vi fick se nya skepp komma!
- Jag kan nämna att vi ingår i Nätverket Sveriges Levande Forntid med uppåt 30 forntidsbyar runt om i Sverige.
- Ett problem kan vara att förespråkare för Norrköpingsutställningen 2006, verkar vilja bygga bostäder till bomässan, på den plats där vi planerat vår bronsåldersby. Men vi får avvakta och se vad som händer framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om