– Det är först i samband med att man fått ett uppehållstillstånd och man ska folkbokföras som vi bedömer äktenskapet, säger Tobias Wijk vid Skatteverket.
Kommunen har ansvar för ensamkommande barn och Migrationsverket för vuxna och det är de som i första skedet, under asylprocessen, bedömer äktenskapet och var parterna ska bo. Det är den hanteringen, med en otydlighet i landet, som diskuterats mest i media.
Men när paret fått uppehållstillstånd, ska folkbokföras och kommer till Skatteverket godkänns inga barnäktenskap, säger Tobias Wijk.
Grundregeln är att om någon av parterna haft anknytning till Sverige, antingen medborgarskap eller någon form av bosättning här, då godtar Skatteverket aldrig ett äktenskap där en part är under 18 år.
– Är det så att ingen av parterna hade någon anknytning till Sverige eller var medborgare i Sverige när äktenskapet ingicks då säger regelverket egentligen att om det är giltigt i det land där det ingicks, då ska Sverige också godkänna det.
– Men samtidigt finns det en regel i Sverige som säger att om det strider mot svensk rättsordning, ordre public, så kan det ändå finnas skäl att inte godkänna det. Där har vi haft en ganska strikt hållning sedan ganska många år.
– Vi godtar i princip inga äktenskap för en person som är under 18 år.
Sedan förra året skickar Skatteverket alltid en orosanmälan till kommunen.
Paren kan leva under vigselliknande förhållanden, i sitt trossamfund, och där ses som äkta makar. Men juridiskt är de inte det.