Föroreningen ligger nämligen bara 600 meter från intaget till vattenverket som förser Norrköpingsborna med rent dricksvatten. Det handlar om en mycket giftig förorening som består av kisaska, gamla synder från Fiskebybruk som fram till 1953 tillverkade sulfitpappersmassa. Kisaskan består av mycket höga halter av arsenik, kadmium, bly, koppar och zink och har legat vid strömmen bara skyddad av en söndervittrad stenkaj intill bruket. Föroreningen är ytmässigt stor men också djup. Totalt finns 11 900 kvadratmeter kisaska på en yta av 800 kvadratmeter.
Redan för tio år sedan betraktades det som akut att stärka upp kajen eftersom höga flöden eller skyfall skulle kunna göra att stenkajen gav vika och gifterna åka ut i strömmen. Först för lite drygt ett år sedan kunde förstärkningen göras sedan kommunen äntligen fått ihop tillräckligt med pengar för åtgärden och ett anbud som betraktades som genomförbart.
– Ja det var verkligen på tiden att vi kunde säkra upp föroreningen speciellt med tanke på de höga flöden som vi ser nu. Vi har länge varit oroade för just en sådan här situation eftersom intaget till vattenverket bara är 600 meter, säger Elke Myrhede, kommunens projektledare för mark och miljö.
I november 2022 stagades den söndriga stenkajen upp genom att man motfyllde med stenar i vattnet längs kajen. Dessutom har föroreningen tidigare legat i öppen dager. Det är också åtgärdat genom att ytan fyllts på med jord och skärmats av. När själva föroreningen kan åtgärdas vet man inte. Då krävs mycket mer pengar än de två miljoner man fick för förstärkningsarbetet.
Alldeles vid Glan vid Bråvalla finns dessutom den stora våtmark som är starkt förorenad av den farliga kemikalien PFAS som användes vid militärens brandövningar. Den betraktas som Östergötlands med förorenade område. Också där har de höga flödena oroat.
– Mer PFAS har nog frigjorts men koncentrationen i vattnet har inte behövt bli större eftersom de höga flödena gett en större utspädning. Vanligen strömmar vattnet 90 kubikmeter i sekunden nu har det varit 250 kubikmeter, säger Elke Myrhede.
Bodil Widell, gruppchef för labb/innovation och utveckling på Nodra och den som ansvarar för vattenverket, bekräftar:
– Vi har gjort kontinuerliga mätningar av halten och de har faktiskt visat lägre halter av PFAS nu, säger hon.