Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärvt i IT-branschen

NORRKÖPING
- Turbulensen är stor inom branschen.
Det säger ombudsman Peter Tilly i SIF Östergötland.
- Läget är allmänt kärvt, säger Kjell-Åke Larsson, regionchef i WM-Data i Östergötland.
Två rikstäckande företag är i gungning. Det drabbar de lokala kontoren. Alfaskop har gått i konkurs. Adcore säljer östgötakontoren.

Norrköping2001-09-25 00:00
Ännu är ingen uppsagd på Alfaskop. Ett intensivt arbete har börjat för att rädda östgötakontoren.
- Vi arbetar med ett antal olika alternativ, säger Håkan Lindholm, platschef i Norrköping. Vi har tagit ett antal kontakter med andra företag inom området och med finansiärer. Inte minst har vi arbetat med finansieringen. Målet är en helt ny verksamhet med delar av befintlig personal och där vi behåller Alfaskops kunder.
Alfaskop har 40 anställda i Norrköping och 50 i Linköping. SIF besökte kontoren i slutet av förra veckan.

<b>Stabilare</b>
Adcore har ett besparingsprogram på 100 miljoner kronor i Sverige. Utlandskontoren är nedlagda tidigare. Kontor kommer att läggas ner och anställda sägas upp även i Sverige.
Adcore meddelade på måndagen att verksamheten vid kontoren i Norrköping och Linköping ska säljas. Kontoren har tillsammans 60 medarbetare.
Svårigheterna inom IT-konsultbranschen är större i Linköping än i Norrköping.
WM-Datas regionchef Kjell Åke Larsson förklarar:
- Vi har varslat 16 personer i Linköping och Tranås. Våra stora kunder har varit Ericsson och Nokia. I Norrköping behåller vi alla anställda. Våra stora kunder där är offentlig förvaltning. Denna har inte drabbats av lågkonjunkturen. Planeringen sker på längre sikt än inom det privata näringslivet. Men vi ligger inte så bra till som vi planerat. Vi har dock kunnat undvika personalminskningar i Norrköping.
WM-Data har 100 anställda i Norrköping.
I Linköping har Framfab lagt ner. Andra företag har sagt upp folk. IFS, länets enda egna börsnoterade IT-företag hittills, lägger ner kontoret i Norrköping och koncentrerar allt till huvudkontoret i Linköping.

<b>Oro</b>
IT är ett stort område. Vi begränsar oss främst till företag som huvudsakligen sysslar med konsultverksamhet inom datavärlden. Annars omfattar IT allt från tidningar till radiokommunikation, från telefoni till satellitmottagning som en del företag i länet ägnar sig åt. På telekomsidan är det ett tag sedan Ericsson lämnade Norrköping och de senaste neddragningarna inom området har skett i Linköping och Motala.
- Vi märker en ökad oro inom branschen genom att vi får fler förfrågningar om arbetsrättsliga regler, säger Tilly i SIF. Fler och fler söker också medlemskap i facket. Fortfarande står ändå många anställda inom it utanför facket.
- Uppsägningar från dag till annan förekommer. När jobben tryter kan en anställd få en extra månadslön om han slutar. Den anställde tar pengarna, njuter ett tag av livet och börjar i ett nytt företag. Varken arbetsgivare eller arbetstagare är särskilt väl insatta i arbetsmarknadslagarna.

<b>Jobb finns</b>
Välutbildade IT-tekniker är trots branschnedgången en bristvara och alltid eftersökta.
- Norrköping är inte så hårt drabbat som Linköping, framhåller näringslivskonsulent Agneta Hedfors på kommunens näringslivskontor. En orsak är att vi inte har så många företag. De flesta är små och har valt att växa långsamt och försiktigt. En annan är att flera företag har statliga verk som de största kunderna. De statliga verken påverkas inte särskilt mycket av konjunkturen.
- Konsulterna tappar en del jobb därför att företag och myndigheter förstärker sina egna IT-avdelningar. För IT-teknikerna är det ytterligare en möjlighet att få jobb.
Hedfors konstaterar att de stora riksomfattande företagen med kontor i Stockholm eller Göteborg har det svårare. Den lokala marknaden kan vara bra men företagets situation i sin helhet drar ner. Så var det i Alfaskop som hade allt för stor ryggsäck med sig. Det gjorde att även Norrköping och Linköping med 90 anställda tvingades i konkurs. Eftersom företaget gick bra i regionen tror hon ett nytt lokalt företag kan födas ur konkursen.

<b>Tuff marknad</b>
- Marknaden är tuff med många spelare, säger Stefan Maxeby i Worldport. Det är längre väg till beslut hos kunderna, de vet vad de vill ha och planerar noga investeringen. Under 99 och tidigare delar av 2000 var vägen till beslut kortare än den är i dag. Det handlades hejvilt utan närmare eftertanke om vad man ville ha. Vi har våra trogna kunder, svårigheten är att få nya.
Worldport har minskat med nio personer i landet, dock inga i Norrköping. Läget känns stabilare i Norrköping än i Linköping. Worldport har 75 anställda i Norrköping.
ProNova Science Park har 28 företag betecknade som IT- eller telekom.
- För ProNovas del hyser jag ingen oro, säger vd Pontus Törnblom. Vi har alltid viss omsättning på företag. Några kommer, andra försvinner. Även om IT-branschen finns företag som expanderar. Vårt samarbete med universitet bör innebära att vi får nya företag som utvecklar nya innovationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om