Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kampen mot vattenmassorna

Igår natt bröt havsvattnet in över kajkanten och översvämmade Centralplan i Valdemarsvik.
Kommunen tvingades bygga skyddsvallar och pumpa bort vatten.
I dag väntas vattnet stiga till 90 centimeter över det normala.
- Då får vi se om barriärerna står emot, säger Bho Eklund, räddningschef.

Centralplan står helt under vatten och området är avspärrat. Anders Blomäng och hans kollegor bygger skyddsvallar mot vattnet. Foto: Titti Olovsson

Centralplan står helt under vatten och området är avspärrat. Anders Blomäng och hans kollegor bygger skyddsvallar mot vattnet. Foto: Titti Olovsson

Foto:

Norrköping2007-01-20 06:00
Tidigt igår morse kom larmet som gjorde att kommun och räddningstjänst fick blixtinkalla till krismöte. Ett brandlarm gick igång i en elcentral i turistbyråns servicebyggnad.
- Det gjorde att vi upptäckte det hela, berättar Bho Eklund som var på benen redan vid 6-tiden på morgonen.
Ett område av ett par fotbollsplaners storlek stod då under vatten i centrala Valdemarsvik. Vattennivån i Valdemarsviken hade stigit minst 80 centimeter under natten.
- Under mina 20 år i kommunen har vattnet aldrig gått över kajkanten, säger Magnus Broström, drifttekniker i Valdemarsviks kommun.

Badande bänkar
När Folkbladet kom till platsen badade parkbänkar i vatten och hamnskulpturen av ett ankare sänktes så att säga ned i sitt rätta element. Parkeringen var avstängd vid Ica Fyren, Systembolaget och Sparbanken. Men butikerna höll öppet som vanligt.
- Jag är på väg till affären, det är väl lika bra att passa på och handla medan man kan, säger Weronika Lindwall, en av många nyfikna otsbor som samlades runt översvämningsområdet med sin kameramobil i högsta hugg.
Det är den senaste tidens lågtryck och kraftiga västliga vindar som har ställt till med problem i området. Irene Lake, oceanograf på SMHI, förklarar:
- Vindsystemen pressar in vatten genom Skagerak i ett havssystem som redan är fullt. Därför trycks vatten upp och in i vikarna. Det är ungefär som att fylla på ett badkar som redan är fullt, säger hon.
Igår förmiddag sattes en reservpump in för att få bort vatten. Med den fördubblas pumpkapaciteten till totalt omkring sex miljoner liter per dygn. Men när Folkbladet var på plats rann vattnet tillbaka över kajkanten.

Byggde vallar
Kommunen och räddningstjänsten fick bygga skyddsvallar vid Centrumplan och Båthusvägen på Grännäsområdet. Inga fastigheter har dock hittills skadats av översvämningen.
Vattnet sjönk igår under dagen, men i dag väntas det stiga ytterligare. Enligt SMHI kan nivån öka till 90 centimeter över det normala.
På lördag eftermiddag eller kväll beräknas vattennivån nå sin kulmen. Därför har kommunen extra bemanning.
- Än så länge verkar barriärerna vara tillräckliga. Sedan kommer det ju stiga, då ser vi mer vad som sker. Men vi tror naturligtvis att det ska fungera, säger Bho Eklund.

Problemen kvarstår
Problem kommer dock att kvarstå när vattnet försvunnit. Anledningen är att markens stabilitet försvagas av översvämningen.
- Marken har redan gett efter, konstaterar Bo Eklund.
Valdemarsvik är ett skredriskområde och hela 90-talet har kommunen arbetat med åtgärder, bland annat har man spontat sidorna av Valdemarsviken. Spontning innebär att man slår betongfundament ned till fast mark för att stabilisera
Därför svämmar viken över
Västvindar har under lång tid pressat in vatten genom Skagerak och Kattegatt i Östersjön som redan har en hög vattennivå.
Mycket vatten ska ut, men har ingenstans att försvinna, eftersom vatten trycker på söderifrån.
Vattenmassorna möts och bygger på varandra. Det svämmar över. Vatten trycks då upp och in i vikarna. Det är ungefär som att fylla på ett badkar som redan är fullt.
Källa: Irene Lake, oceanograf SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om