Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kampen måste fortsätta"

NORRKÖPING
- Kvinnokampen måste fortsätta och vi kvinnor måste gå först i den kampen, även om vi idag har männen med oss i vår kamp för jämställdhet.
Det sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, när hon igår talade i Arbetets museum inför en storpublik i foajén, i samband med Internationella kvinnodagen och öppningen av utställningen Kärlek, makt och systerskap, som handlar om 30 års kvinnokamp.

Det stämdes upp till kvinnlig kampsång i Arbetst museum i går kväll.
FOTO: JANNE FORSBY

Det stämdes upp till kvinnlig kampsång i Arbetst museum i går kväll. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-03-09 00:00
Förutom Wanja fanns även professor Ebba Witt-Brattström, TCO:s ordförande Sture Nordh och självaste ministern Margareta Winberg på plats vid vernissagen liksom musikgruppen Röda Bönor som fick publiken med sig i allsång.
Det var Margareta Winberg som officiellt invigde den nämnda utställningen genom att trycka på lysknappen.
- Vi bör en sån här dag minnas de kvinnor som undre årens lopp röjt stigen mot jämlikhet, som stuckit sig på taggar och trampat på minor men kämpat vidare, menade Margareta Winberg.
- Det gäller dock att vi kämpar vidare för att få stigen bredare och bekvämare och vi ska INTE stanna förrän vi nått fram till frihet och jämlikhet för kvinnorna, menade Margareta Winberg som även tog sig ton och fick med sig storpubliken i körsång, där man bland annat framförde den gamla kända refrängen:
"Kan vi, vill vi, törs vi? Ja, vi kan, vi vill, vi törs" ur en pjäs på Stockholms stadsteater på 1970-talet.

<b>Styrkegivande</b>
I vernissagepubliken fanns även många unga tjejer, bland annat Johanna Ödling, 18, från Norrköping:
- Det känns styrkegivande i kvinnokampen att gå runt och titta på utställningen och de gamla kvinnokämparna från förr och vad de åstadkom.
- Mycket känns fortfarande lika angeläget och aktuellt, men kanske i lite nya former bara i vår tid,. Men samma kärna i budskapet om frihet och jämlikhet mellan könen.
- Själv ska jag vara med i en nyskriven teaterföreställning, Damtoaletten, som handlar om tjejers situation i dagens samhälle och som vi kommer att framföra här på Arbetets museum i maj, avslöjade Johanna Ödling.

<b>Projektpresentation</b>
På programmet i Arbetets museum igår fanns även presentation av kvinnoprojekten Frideborg, Ellen, Maria och Moa. Vidare fanns fotograferna Vibeke Mathiesen och Britt-Marie Trensmar på plats för att presentera sina utställningar "Uttråkad kvinna drabbad av vardagsdramatik" respektive "Mangrant".
Kvinnodagen på Arbetets museum avslutades sedan med en musikfest med bland annat grupperna Turid, Röda Bönor, Frida Selander och Strula med Siri.
Nämnas kan att utställningen Kärlek, makt & systerskap ska gå vidare till Göteborg, Lund och Stockholm under våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om