Kamma dig och skaffa dig ett jobb
”Kasta sten, lyfta bidrag och elda skolor är fattigdomens och nederlagets norm. Sköt dig, kamma dig och skaffa dig ett jobb, är det jämlika samhällets grundläggande värdering.”Med de orden avslutade jag en krönika i Borås Tidning den 30 december förra året.
Men likafullt finns det anledning att fundera över varför det kan upplevas som så oerhört provocerande – nyliberalt, rasistiskt, mm – med individuellt inriktade uppmaningar om skärpning och personligt ansvar?
Man kan vända och vrida på tillvarons orättvisor på hur många sätt som helst. Och orättvisorna finns där; inget snack om den saken. Trots att Sverige är ett invandringsland av stor dignitet – förra året invandrade över 100 000 människor – kännetecknas vårt samhälle fortfarande av primitiva och diskriminerande strukturer. Främlingens villkor är svåra överallt – så är det bara. Men självklart är det något strukturellt och allvarligt fel när en majoritet av Rosengårds vuxna befolkning år efter år står utanför arbetsmarknaden.
Att leva på undantag är inte särskilt livschansbefrämjande. Pågår undantaget för länge är risken stor att det ärvs av nästa generation. Undantaget integreras med självbilden i en förvärrande och försvårande spiral.
Strukturer skapas av människor.
Hoppet står därför till de människor som inte bryr sig om de givna strukturerna. Som inte står kvar i det undantag där man blivit placerad.
Djungelns lag – ät eller bli äten – tilltalar inte mig. Men på sista raden är det ändå så att det går bättre för den som anstränger sig i skolan, som gör bra ifrån sig på praktikplatser och som tar chansen när han/hon får chansen att visa att han/hon är en duktig jobbare.
Man kan faktiskt vänja sig vid att vara satt på undantag. Det är det värsta av allt. Jag kan förstå lusten att kasta stenar mot överhetssamhällets tjänstemän och institutioner. Men stenkastande och ältande av orättvisor är en återvändsgränd.
För att det ska bli en kamp om vilka normer som ska gälla så måste den ”goda” sidan ta strid. På det personliga planet kan stridens motto sammanfattas med orden: Sköt dig, kamma dig och skaffa dig ett jobb.
Min erfarenhet säger mig att även så pass fyrkantiga och burdusa uppmaningar är betydligt bättre än överdriven snällism och passiviserande välvilja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!