Kaffedrickande - ett kulturarv
Kaffe är mer än bara kaffe.Kaffedrickandet skiftar mellan generationerna, men har ofta en social funktion, och är en del av vårt kulturarv.Det visades i en utställning på Linden igår.
Anna-Lisa Ferin tittade på studenternas utställning. - Jag har en likadan Rörstrandsservis, den är väldigt gammal, säger hon.
Foto:
- Kaffedrickandet ser olika ut i olika generationer. Jag dricker själv mest kaffe ur pappmugg för hålla mig vaken under föreläsningen, säger Minna Nilsson, student på utbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning, KSM.
Kaffet dricks på kafé, på jobbets kafferast, på maten eller i farten. Programbladet berättar om dryckens roll i olika åldrar. Den yngsta är Felicia, 4, som till nallarna Teddy och Anton dukat fram koppar, fat och sockerskål - precis som på de vuxnas bord. Kaffetermosen och jobbmuggen på vaxduk tillhör truckföraren Jörgen, 35. Den packar han upp under rasten tillsammans med sina arbetskamrater.
Svensken dricker mest kaffe i hela världen, i genomsnitt blir det tre koppar per person och dag. Men sättet att dricka skiftar i olika åldrar, visar de intervjuer de sex studenterna gjort.
- Många äldre människor bjuder hem varandra på en kopp och ursäktar sig om de inte har många olika sorters kakor. För den yngre generationen är det okej att bara bjuda på några kex, men ofta dricker de kaffe på kafé, säger Minna Nilsson.
- De ses över olika sorters kaffe, espresso, cappuccino eller kaffe latte. Men de vet knappast vad kokkaffe är. En sak som är gemensamt över generationerna är att snabbkaffe är en nödlösning, fortsätter hon.
Studenternas uppgift var att skriva uppsats, göra research och en utställning kring temat ärvd kultur. I utställningen lyfter de särskilt fram den sociala dimensionen av kaffedrickandet.
- Det handlar nog mycket om att det är lättare att säga: "Ska vi ta en fika?" istället för: "Ska vi sätta oss ned och prata en stund?", säger studenten Anders Carlsson.