Justitieministern är nöjd med med nuvarande regelverket
NORRKÖPINGJustitieminister Thomas Bodström tänker inte verka för att polisen ska ges större möjligheter att upplösa en demonstration som hålls utan tillstånd. Det är ministerns svar på den fråga som riksdagledamoten Johan Löfstrand (s) ställt till honom med anledning av nazistdemonstrationen vid Rådhuset i Norrköping den 1 maj. Bodström är nöjd med det nuvarande regelverket.
Justitieminister Thomas Bodström tänker inte arbeta för att polisen ska få större möjligheter att upplösa demonstrationer som hålls utan tillstånd. FOTO: PRESSENS BILD
Foto: Fotograf saknas!
Det mot bakgrund av nazistdemonstrationen i Norrköping 1 maj. Polisen har hävdat att man inte hade rätt att ingripa.
<b>Grundläggande princip</b>
Justitieminister Thomas Bodström svarar att det är en grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle att människor kan uttrycka sina uppfattningar genom att demonstrera.
"Den principen ska vi värna om. Samtidigt är det viktigt att demonstrationer genomförs enligt de regler som samhället demokratiskt har beslutat om", skriver justitieministern.
Enligt ordningslagen får en demonstration som huvudregel inte anordnas utan tillstånd. Den som anordnar en demonstration utan tillstånd kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
"Polisen har alltså rätt att ingripa mot den som anordnar en demonstration utan tillstånd, såväl i samband med demonstrationen som i efterhand", skriver Bodström.
<b>Vid bråk eller brott</b>
"Polisen får dock inte upplösa en demonstration enbart på den grunden att tillstånd inte sökts. I lagen anges emellertid en rad andra situationer där polisen får inställa eller upplösa en demonstration."
Exempel på det är när en demonstration hålls i strid med ett avslag, eller strider mot ett förbud som polisen har meddelat.
Polisen får enligt lagen även upplösa en demonstration om det uppkommer svårare oordning vid själva demonstrationen eller om sammankomsten medför fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken. Enligt polislagen får polisen också avvisa eller avlägsna en enskild person, t ex i ett demonstrationståg, om han eller hon stör den allmänna ordningen.
"Polisen ska självklart också ingripa om någon i ett demonstrationståg begår brott, t ex hets mot folkgrupp eller skadegörelse", skriver Bodström.
<b>Bra regelverk idag</b>
"Enbart det faktum att demonstranterna i fråga inte har demokratiska åsikter eller att enskilda demonstranter gör sig skyldiga till exempelvis skadegörelse, är alltså inte tillräckliga skäl för att upplösa en demonstration", menar justitieministern.
"Min uppfattning är att gällande regelverk på ett väl avvägt sätt värnar demonstrationsfriheten samtidigt som det tillgodoser de krav som måste ställas på allmän ordning och säkerhet. Jag har alltså inte för avsikt att verka för att polisen ges större möjligheter att upplösa en demonstration som hålls utan tillstånd", avslutar Thomas Bodström.
<span class=rub>"Svårt för honom att göra något"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Jag förstår att det är svårt för honom att göra något. Framför allt kan han inte gå in på enskilda ärenden, säger riksdagsledamot Johan Löfstrand (s).</span>
Johan Löfstrand säger att han är ense med justitieministern om att det inte behövs en ändring av lagstiftningen. Han säger också att han är nöjd med svaret han fått från justitieministern.
Ändå skulle han önska en större tydlighet från polisens sida gentemot olagliga demonstrationer.
- Frågan är om det här kommer att ge rätt bild? Det jag är rädd för är att antalet demonstrationer som man inte sökt tillstånd för ökat de senaste åren. Det är inget jag har belägg för, det är bara en känsla jag har. Jag tycker att det är fel väg att gå.
Polisen borde kunna ingripa på ett tidigt stadium, om de känner till i förväg att en olaglig demonstration är på gång, menar han. Frågan är också vad som är hets mot folkgrupp.
Den frågan har Löfstrand inte ställt till justitieministern, men det är en viktig problematik som Johan Löfstrand kommer att följa med intresse.