När Folkbladet tittar in i Sandyhovsköket på måndagen, dan innan dopparedan, är det full rulle. Även om det alltid är mycket att göra här, alla 365 dagar om året, så är tempot extra högt inför jul och påsk.
– I år har vi tur att julafton är på en vardag. Värre är det när den infaller en helgdag då inte så många jobbar, säger kökschef Anna Ekström.
Egen rödbetssalladPå måndagsmorgonen tillagade de egen rödbetssallad från grunden, med bland annat hackade rödbetor, majonnäs och vispgrädde.
– Och i morgon på julafton kommer vi att göra vår egen Janssons frestelse, med strimlad potatis och vispgrädde med mera, säger Anna Ekström och berättar att de idag lagar så mycket mat de hinner från grunden.
KöttbullarI vanliga fall rullas även köttbullar. Men till julbordet blir det lite väl maffigt för personalen.
Eva Carlsson och Annica Månsson, några av kökets veteraner, står och packar färdigköpta köttbullar och prinskorv. 29 kilo står det på en lapp bredvid korven.
– När vi började jobba i slutet på 70-talet lagade vi all mat från grunden. Men då var vi ju mellan 50 och 60 personer som jobbade, säger Eva och Annica.
Trenden: HemlagatIdag är de 22 personer i Sandbyhovsköket och levererar mat till 32 olika enheter, som består av 60 olika avdelningar. Så det blir även endel halvfabrikat.
– Men trenden är att det ska vara mer hemlagat, fortsätter Anna Ekström.
Läs mer i tisdagens pappers- eller e-tidning.