Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Julmaten på våra äldreboenden står sig väl"

Julmaten till de äldre på kommunens boenden står sig väl.– Vi har verkligen inget att skämmas för, säger kökspersonalen på Sandbyhovsköket.

600 ägg skärs i halvor. På måndagen packades de in, redo att tas fram idag på julafton.

600 ägg skärs i halvor. På måndagen packades de in, redo att tas fram idag på julafton.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2013-12-24 08:31

När Folkbladet tittar in i Sandyhovsköket på måndagen, dan innan dopparedan, är det full rulle. Även om det alltid är mycket att göra här, alla 365 dagar om året, så är tempot extra högt inför jul och påsk.

– I år har vi tur att julafton är på en vardag. Värre är det när den infaller en helgdag då inte så många jobbar, säger kökschef Anna Ekström.

Egen rödbetssallad

På måndagsmorgonen tillagade de egen rödbetssallad från grunden, med bland annat hackade rödbetor, majonnäs och vispgrädde.

– Och i morgon på julafton kommer vi att göra vår egen Janssons frestelse, med strimlad potatis och vispgrädde med mera, säger Anna Ekström och berättar att de idag lagar så mycket mat de hinner från grunden.

Köttbullar

I vanliga fall rullas även köttbullar. Men till julbordet blir det lite väl maffigt för personalen.

Eva Carlsson och Annica Månsson, några av kökets veteraner, står och packar färdigköpta köttbullar och prinskorv. 29 kilo står det på en lapp bredvid korven.

– När vi började jobba i slutet på 70-talet lagade vi all mat från grunden. Men då var vi ju mellan 50 och 60 personer som jobbade, säger Eva och Annica.

Trenden: Hemlagat

Idag är de 22 personer i Sandbyhovsköket och levererar mat till 32 olika enheter, som består av 60 olika avdelningar. Så det blir även endel halvfabrikat.

– Men trenden är att det ska vara mer hemlagat, fortsätter Anna Ekström.

Läs mer i tisdagens pappers- eller e-tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om