Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julgransplundringen har 30-årsjubileum

På tisdag dansas julen ut på Tyska torget för 30:e gången. Ett jubileum som kommer att gå i traditionens tecken, med mycket dans.

Jubileumsdags. På tisdag dansas julen ut på Tyska torget och det blir för 30:e gången, som man gör det.

Jubileumsdags. På tisdag dansas julen ut på Tyska torget och det blir för 30:e gången, som man gör det.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2015-01-08 09:14

– Ja, så blir det absolut, säger arrangören Johan Bergerfalk från Upplev Norrköping.

– Det kommer att bli sång och musik under ledning av Hemgårdens folkdanslag och alla barn kommer som vanligt att få varsin godispåse under kvällen.

Så det blir inga speciella överraskningar för jubileets skull?

– Nej, inget speciellt, utan det viktiga är att vi håller den här traditionen vid liv och att julen får dansas ut på Tjugondag jul. Vi brukar kunna räkna in cirka 300 deltagande barn, berättar Johan Bergerfalk.

– Jag har hört att kommunen ställde in den här julgransplundringen något år, men då blev det ett himla liv från många barnfamiljer. Så man återupptog traditionen året därpå och sedan dess har vi hållit på.

Första gången som man arrangerade den här juldansen var 1984, i samband med Norrköpings 600-årsjubileum.

Enligt Kurt Björk från Hemgårdens folkdanslag, har julgransplundringen varit inställd två gånger under de 30 åren. En gång på grund av bristande intresse och en gång på grund av kyla.

– Då var det 25 grader kallt, minns Kurt Björk.

Också i fjol var det kallt, cirka sju minusgrader, men musikerna från folkdanslaget, iförda tomtemössor, höll deltagarna varma med mycket sång, musik och dans.

Kurt Björk berättar att han som liten grabb, på 1930- och 40-talen, var med om långdans på det här torget. Han är glad över att traditionen återupptogs igen på 1980-talet och fortfarande hålls vid liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om