Josefin för dyr för landstinget
Funktionshindrade Josefin Fasth, 13, måste stå upp för att kunna andas och äta rätt. Men landstinget tycker att ståhjälpmedlet hon behöver är för dyrt.- Får inte Josefin ett hjälpmedel snart kommer hon förlora förmågan att någonsin stå mer, säger Therese Blixt, mamma till Josefin
Therese Blixt är mamma till Josefin Fasth. Hon är besviken på landstinget och tycker att de tänker mer på pengar än individers behov.
Foto:
För två och en halv månad sedan bröt Josefin benet. Sedan dess behöver hon ett ståhjälpmedel för att lätt kunna ställas upp och som hjälper henne till en jämn belastning på benen.
Therese Blixt menar att det i landstingets hjälpmedelssortiment inte finns något hjälpmedel som passar Josefins behov. I stället har de fått vända sig till utomstående företag för att hitta ett som passar.
Ont om tid
- Det är i princip omöjligt att få upp Josefin och hon står inte särskilt bra i dem. När inget annat passar ska landstinget ta in hjälpmedel från andra företag, men i Josefins fall så tycker de att det är för dyrt, säger Therese Blixt.
Dessutom menar Therese Blixt att det inte finns tid att vänta på ytterligare utprovningar.
- Om vi ska börja prova ut nya hjälpmedel kommer det dröja minst sex månader innan Josefin har sitt hjälpmedel och då kan hon ha förlorat sin förmåga att stå. Josefin är benskör och det är av största vikt att hon kommer upp och står för att stärka skelettet. Hon har redan börjat få problem med kontrakturer.
En kostnadsfråga
Britt Nilsson är verksamhetschef på Barn- och ungdomshabiliteringen i Norrköping. Hon vill inte kommentera att Josefin inte kan vänta den tid det skulle ta att prova ut ett nytt hjälpmedel.
- Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Britt Nilsson, men säger ändå att Josefin inte har provat alla de hjälpmedel som finns i landstingets sortiment.
- När hon har gjort det kan vi ta ställning igen till om hon ska få det dyrare hjälpmedlet.
- Vad det handlar om är att få våra resurser att täcka behoven. Våra hjälpmedelskostnader är väldigt stora och vi måste hålla koll så att alla som verkligen behöver hjälpmedel får det, säger Britt Nilsson.
Blev sjukskriven
Therese Blixt menar att det inte finns något annat hjälpmedel på marknaden med en uppresningsteknik som fungerar. Sedan Josefin blev avgipsad har Josefins mamma och två assistenter tillsammans ställt Josefin upp i en hemmagjord anordning. Ett tungt arbete som har lett till att Therese blev sjukskriven.
- Det finns en arbetsmiljölag som förbjuder så här tungt arbete. Det är av ren välvilja som assistenterna ändå hjälper till och ställer Josefin upp. Det här hjälpmedlet är det enda där vi slipper så tung belastning.