Det säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) om debattartikeln där djurparkens vd och ägare menar att länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet, i förlängningen, med en lång planprocess, kan vara ett allvarligt hot mot djurparkens existens.
Han förstår den frustration som lyser igenom i debattartikeln.
– Det finns, tycker jag, både hos myndigheter, men också i övrigt, en ibland lite märklig syn på arbetstillfällen och jobb. Jag tycker att jag har mött den tidigare när Kolmården har resonerat kring sina utbyggnadsplaner. Ibland finns det en slags föreställning om att den här typen av jobb inom besöksnäringen inte är riktigt lika viktiga och betydelsefulla för samhällsutvecklingen som till exempel industri och andra, mer traditionella, jobb, säger Lars Stjernkvist.
Själv menar han att den här typen av besöksnäringar blir allt viktigare. Dels är det de som växer jobbmässigt runt om i landet, och dels är de dubbelt viktiga, då de gör bygden och kommunen mer attraktiv att leva och bo i. Han tycker att debatten inte alltid präglas av den insikten.
Efter att ha läst länsstyrelsens beslut säger Stjernkvist att man självklart ska följa miljölagstiftningen, men:
– Det är också viktigt att man funderar på: Hur kan man ändå inom ramen för miljölagstiftningen möjliggöra viktiga investeringar som ger nya jobb? säger han och jämför med hur man tidigare har sett på den här typen av ansökningar.
– Ta bullerdebatten kring flyget i Linköping där till och med myndigheter går i första ledet för att ändra lagstiftningen så man underlättar etableringar.
– I det här fallet anar jag en annan attityd. Den måste vi göra upp med, för den här typen av jobb är precis lika viktiga som andra jobb.
– Det här handlar om ett företag som vill bygga ut verksamheten, och det handlar om väldigt många arbetstillfällen. Men det är knappast så det har beskrivits, och det är knappast de argumenten som har varit de tongivande hittills i diskussionen kring Kolmårdens planer, säger Lars Stjernkvist.
Det är många omkringboende som har överklagat och tycker att det är ett stort ingrepp.
– Det har jag respekt för, säger Lars Stjernkvist som samtidigt trycker på att här handlar det om ett företag som vill expandera och att få människor som åker till Kolmården att vara där längre.
– Dels borde det vara så - det tyckte vi i kommunen - att man borde kunna möta miljö- och naturvårdskraven på ett bra sätt, men sedan måste vi också, när det gäller den här etableringen som andra, diskutera de näringspolitiska och tillväxtmässiga argumenten.
Om Kolmårdens djurpark inte når någon framgång i mark- och miljödomstolen måste det till en detaljplan. Kan man skynda på en sådan?
– Vi försöker alltid, när man ansöker, om företag vill expandera och växa, att så snabbt som möjligt ge dem service. I det här fallet tyckte vi oss ha funnit ett snabbspår som borde vara möjligt. Nu visade det sig i länsstyrelsens beslut att det inte var något snabbspår, säger Lars Stjernkvist.
Han hoppas ändå på att Kolmårdens djurpark till slut kan bygga Wildfire, även om utbyggnaden blir försenad.
– Ska man bibehålla den starka position som djurparken har, då måste man utvecklas, säger Lars Stjernkvist.