Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jobbar för en försoning

Samtidigt som många fruktar hämndaktioner så jobbar kommunen, kyrkan och polisen hårt och tillsammans med att få de rivaliserande syrianska släkterna i Hageby att försonas.

Socialjour. "De vill inte att polisen ska vara här och störa sorgestunden som är en viktig del i den syriskortodoxa traditionen.", säger Bertil Senestad, samordnare på socialtjänsten, som var var den som höll ordning på minnesstunden för de dödade.

Socialjour. "De vill inte att polisen ska vara här och störa sorgestunden som är en viktig del i den syriskortodoxa traditionen.", säger Bertil Senestad, samordnare på socialtjänsten, som var var den som höll ordning på minnesstunden för de dödade.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2014-04-26 13:25

– Men det är inte lätt att få till en försoning i en så här kaotisk situation, säger Bertil Senestad som är samordnare på socialtjänsten i Norrköping.

Ungefär 500 personer var på plats i Ektorp första kvällen för att hedra och minnas de två Norrköpingsborna som fick sätta livet till efter det stora släktbråket i Hageby på i måndagskvällen.

På onsdags- och torsdagskvällen var det Senestad själv som höll ordning utanför Sankta Maria kyrka i Ektorp, i samband med minnesstunden för de mördade brödarna.

En tuff uppgift du tagit på dig?

– Visst kan det hända saker i en sådan här känslosam situation. Men det handlar om riskbedömning, det är ju trots allt en sorgehögtid och de syriskortodoxa kyrkorna önskan är att polisbevakningen ska vara diskret.

Endast en polis syntes till en bra bit från kyrkan. Polisens huvuduppgift är att utreda morden på de båda bröderna. Samtidigt arbetar polisen intensivt med att förhindra eventuella hämndaktioner som kan uppstå.

– Det är mycket starka känslor i omlopp. Så visst är polisen hela tiden beredd, säger Bertil Senestad och berättar att han har direktkontakt med polisen om något skulle hända.

Efter släktbråk av den här typen, precis som efter skjutningar i kretsar med grovt kriminella, finns risk för hämnd, menar Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen.

– Det är otroligt viktigt att polisen får ordentliga resurser för att förhindra eventuella hämndreaktioner, säger han till TT.

Enligt polisområdeschef Anne Asp har Östgötapolisen det.

– Vi ser till att vi har de resurser vi behöver för den här situationen, sa hon vid en presskonferens tidigare i veckan.

Socialtjänsten har efter dödskjutningen i Hageby gått samman med svenska kyrkan och polisen.

– Det viktiga nu är försöka hitta en gemensam försoning. Vi kommer att fortsätta med det arbetet tills vi har så gott det går har löst det hela, säger Bertil Senestad.

Senestad och en diakon och en kyrkoherde från svenska kyrkan var även på plats i den syriskortodoxa kyrkan i Ektorp på torsdagskvällen då sorgehögtiden för de dödade bröderna fortsatte.

– Det ingår ju i kommunens ansvar att medverka till att upprätthålla tryggheten och om möjligt motverka att det uppstår situationer som kan leda till mer bråk, säger Bertil Senestad och tillägger:

– Målet är att vi tillsammans ska få lugn och ro i kommunen och jobba för det goda.

Senestad har, efter dubbelmordet i Hageby, samarbetat med svenska kyrkan och polisen. Han har träffat en hel del av de drabbade familjerna och de grannar som bor i radhuslängan i Hageby och som såg det råa storbråket där det användes diverse vapen, knivar och andra tillhyggen.

– Vissa upplevde det som att befinna sig i en krigssituation. Nu gäller det att se till så att alla får den hjälp de behöver för att bearbeta det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om