Siffrorna är än så länge preliminära och kan kommas att justeras en aning och direkta jämförelser med tidigare år går inte att göra då kriterierna för gymnasiebehörigheten har förändrats.
- Förr var det godkänt i svenska, engelska och matte som gällde, det är borttaget. Nu gäller det att man ska ha åtta godkända ämnen till yrkesförberedande program och tolv godkända ämnen till högskoleförberedande program. Det kan skilja lite vilka ämnen man måste ha med mellan olika gymnasieprogram, förklarar Jan Bouvin, barn- och ungdomschef vid kommunen.
Ektorpskolan framåt
Men grova jämförelser kan göras och där kan konstateras att Ektorpsskolan är en av de skolor som förbättrat sitt resultat sedan ifjol. Råsslaskolan (som har det främsta resultatet av alla med 96,1% behöriga elever) och Mosstorpskolan är några andra som gått framåt, medan Borgsmoskolan som gjorde ett rejält lyft ifjol lyckats ligga kvar på samma höga nivå. Eneby- och Viktoriaskolan har däremot gått bakåt. I de totala siffrorna kan konstateras att 85,3 procent av eleverna från den kommunala skolan är behöriga till yrkesprogram medan 84,1 procent är behöriga till högskoleförberedande dito.
Bra organisation
Målmedvetet arbete ligger bakom resultatförbättringen på Ektorpsskolan enligt rektorn Marika Andersson.
- Det handlar om långsiktigt arbete där vi utbildat personal och fått med oss eleverna, fått dem att förstå hur de kan lyckas.
- Den totala organisationen har gett resultat, vi har en storskalig organisation med specialkunskaper där olika roller kan ha olika uppgifter.
Skolans andra rektor Anders Pantzar fyller i:
- Det här är något vi byggt med tiden, de som gick ut nu har arbetat i det här systemet de senaste tre åren.
- Både lärare och elever har gjort ett oerhört arbete med att aldrig ge upp, berömmer han och berättar i samma andetag om satsningar på lovskola och extraläsning på fredagar som gett resultat.
Sammantaget kan man tolka den färska statistiken som att resultatet på flera håll blivit något bättre.
- Om man gör en grov jämförelse blir procentsiffran lite bättre än fjolårets då enbart godkänt i de tre specifika ämnena matte, svenska och engelska krävdes för att klara behörighetskraven, säger Jan Bouvin.
Gå till botten
Olle Johansson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tycker det är viktigt att gå till botten med siffrorna.
- Det är viktigt att använda oss av den kunskap vi får här, vad är det till exempel vi gjort bra? Hur man fördelar resurserna påverkar resultatet.