Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jarl (M) hyllar Danmarks nya lag

Moderata oppositionsrådet Sophia Jarl hyllar Danmarks maskeringsförbud som bland annat gör att kvinnor inte längre tillåts bära burka på offentliga platser.

Moderaten Sophia Jarl tycker Danmark är modigt som tagit beslut om förbud mot maskering på allmän plats. I folkmun kallad "burkalagen".

Moderaten Sophia Jarl tycker Danmark är modigt som tagit beslut om förbud mot maskering på allmän plats. I folkmun kallad "burkalagen".

Foto: Mads Claus Rasmussen

NORRKÖPING2018-06-01 11:20

– Burkan är 2000-talets största hot mot ett jämlikt samhälle med värderingar som vi byggt upp under hundra år. Jag vill inte att vi går tillbaka i jämställdhet till att kvinnor tvingas dölja sina kroppar för män, säger Sophia Jarl.

Att förbudet kan innebära att kvinnor som bär burka eller niqab inte längre kan vistas på offentliga platser utan i stället blir fjättrade vid hemmet, är inte en anledning till att inte införa förbud även i Sverige enligt Sophia Jarl.

– Ett förbud ska inte ses som en enskild handling, alla ansvarar för att vara delaktiga i vårt samhälle och man ska inte få några bidrag om man sitter kvar hemma och är passiv.

Om en kvinna trots att det kan få ekonomiska konsekvenser hålls "inlåst" i hemmet och familjen väljer att klara sig utan ekonomiskt stöd från kvinnans sida, kan socialen gripa in.

– Det här är inget nytt för oss, jag är själv lärare och det märks på barn om mamman hålls isolerad, aldrig vistas ute eller aldrig kommer till barnavårdscentralen eller till skolan. Då ska en soc-utredning göras, men det viktigaste är att vi förklarar för familjen och särskilt för papporna vilka svenska regler som gäller, säger Sophia Jarl.

Även om kvinnorna frivilligt bär niqab eller burka?

– Vi vet ju inte om det är "frivilligt", säger Sophia Jarl.

Hon tror att Sverige så småningom också kommer att införa en lag mot maskering på allmän plats.

– Ja, eller "burkalagen" som den i folkmun kallas. Nu hoppas jag att vi kan ha en rejäl diskussion i regering och riksdag om vi ska tillåta den här typen av kläder som försämrar möjligheterna till ett öppet samhälle och jämställdheten som fått sig en rejäl törn i sidan.

Hon menar att det är ett problem att inte heller hennes eget parti tagit ansvar för det här på riksdagsnivå och tagit ställning för ett förbud.

– Man kan inte vara alla till lags, jag har gjort valet och kan inte tänka mig någon annan lösning än ett förbud, säger Sophia Jarl.

Moderaterna brukar ju inte vara några förbudsivrare?

– Nej, men vissa saker kräver det. Jag vill kunna se den jag pratar med, jag vill att barn på förskolan och i skolan ska se mimiken i ansiktet på lärare och pedagoger, precis som våra äldre ska kunna göra inom vård och omsorg. Jag tror vi har mer gemensamt med våra nordiska grannländer än länder där kvinnor döljer sig och jag hoppas mitt parti tar stöd i Danmarks beslut, säger Sophia Jarl.

011 - 200 441

Förbud i Europa

Österrike

Förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser började gälla i oktober 2017. Överträdelser kan leda till böter på motsvarande 1 540 kronor.

Belgien

Bärandet av heltäckande slöja regleras i en lag från 2011 som säger att på offentliga platser är det förbjudet att vistas med ansiktet dolt på ett sådant sätt att det inte går att identifiera personen. Europadomstolen fastställde förbudet i juli 2017.

Storbritannien

Det finns ingen lag som reglerar plagg av religiösa skäl. Men i mars 2007 gick utbildningsdepartementet ut med direktiv som tillåter företrädare för offentliga inrättningar och konfessionella skolor att förbjuda niqaben.

Bulgarien

I september 2016 klubbade parlamentet igenom en lag som förbjuder heltäckande slöja offentligt, bortsett från de som bär plagget av hälsoskäl eller yrkesmässiga skäl.

Danmark

Danmark förbjöd den 31 maj niqab och burka på offentliga platser. Förbudet börjar gälla den 1 augusti. Överträdelser kan straffas med böter på 1 380 kronor.

Frankrike

Frankrike var det första land i Europa att införa ett förbud mot heltäckande slöja. Lagen började gälla 2011. Europadomstolen fastslog lagen 2014 och körde över argument om att förbudet inskränker religionsfriheten.

Att bryta mot förbudet kan leda till böter på 1 540 kronor. Lagen har lett till runt 1 600 gripanden sedan den trädde i kraft.

Tyskland

I Tyskland har lagstiftare godkänt en lag om förbjuder att delvis ”täcka ansiktet”. Tjänstemän och annan myndighetspersonal, som domare och militärer, får inte ha sina ansikten dolda, och andra människor kan också tvingas ta av sig plagg som döljer ansiktet för att kunna jämföras med id-handlingar.

Italien

En lag från 1975 som riktar sig mot att upprätthålla den allmänna ordningen förbjuder människor från att dölja ansiktet offentligt. Men domstolar har systematiskt sagt nej till lokala initiativ om ett förbud på heltäckande slöjor.

Två regioner som styrs av invandringskritiska Lega har infört förbud mot heltäckande slöja på sjukhus och offentliga platser.

Nederländerna

Lagstiftning som godkänts i underhuset i november 2016 och som nu ligger hos överhuset skulle förbjuda burka, hjälmar och ansiktsmasker på offentliga transportmedel, skolor, sjukhus och i regeringsbyggnader. Överträdelse skulle ge 4 170 kronor i böter.

Sverige

Sedan 2006 får skolor förbjuda de ansiktstäckande plaggen om det hindrar kommunikation mellan lärare och elev, om det anses farligt, som i laboratoriemiljö eller under idrottslektioner, eller av hygienskäl.

På andra platser är heltäckande slöja tillåtet.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om