Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jagar" släkt via DNA

Polisen jagar sedan länge misstänkta med hjälp av DNA-tester. Nu används de här testerna även inom släktforskningen, för att "jaga" släktingar.

På datorn. - Efter att man skickat in ett DNA-test, kommer sedan resultatet på datorn och förhoppningsvis en massa kända och okända släktingar, berättar Gunnel Karlsson i släktforskarföreningen DIS-Filbyter.

På datorn. - Efter att man skickat in ett DNA-test, kommer sedan resultatet på datorn och förhoppningsvis en massa kända och okända släktingar, berättar Gunnel Karlsson i släktforskarföreningen DIS-Filbyter.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-01-04 19:00

– Det kan vara väldigt värdefullt med en DNA-test, när man släktforskar, säger Gunnel Karlsson, i Norrköpingsavdelningen av släktforskarföreningen DIS-Filbyter, där DIS står för datorhjälp i släktforskningen.

– Än så länge har jag topsat en farbror och den topsningen gav mig cirka 1 300 träffar. Men snart tänker jag topsa mig själv och min son och då lär det komma en hel massa nya träffar på släktingar, både såna som jag känner till och okända släktingar.

Hur går DNA-testet till?

– Man köper ett kit av något företag i DNA-branschen, i mitt fall ett företag i USA, och skickar sedan iväg topsningen till dem. Efter ett tag kommer resultatet på datorn och då kan du se vilka träffar som DNA-testet har gett.

Har du hittat okända släktingar via DNA?

– Ja, absolut, säger Gunnel Karlsson. Både i USA och här hemma, inte minst runt Skärblacka varifrån jag kommer. Och än så länge har jag alltså bara topsat en farbror, så framöver med fler topsningar räknar jag med att hitta massor av andra släktingar också.

Men det är förstås inte nära släktingar du hittar?

– Nej, det är oftast långt bort och människor som jag bara är släkt med på långt och ibland mycket långt håll. Men det är spännande ändå, för oss släktforskare.

– För efter att jag fått namnen, får man sedan själv forska vidare och då kan jag bli sittande hur länge som helst framför datorn, för att försöka bredda släktträdet ännu mer. Hittills har jag forskat mig en bit ner på 1600-talet.

En släktforskare som kan mycket om DNA-tester är Peter Sjölund, som i flera år föreläst och skrivit böcker om hur DNA-tester används i släktforskningen.

– Den värdefulla delen av resultatet, från ett DNA-test, säger Peter Sjölund i en intervju till ÖGF-Lövet, är matchingslistorna över andra testade personer, som man visar sig vara släkt med. Dessa uppgifter man kan sedan använda för att göra spännande upptäckter i sin släktforskning.

För de som vill veta mer, kommer DIS-Filbyter delta i Släktforskningens dag, som i år i Norrköping blir på Stadsbiblioteket den 20 januari.

– Och vi kommer även att anordna nybörjarkurser, med start i början av 2018, för de som vill lära sig mer om släktforskning och där kommer det säkert också att nämnas en del om DNA, den nya pusselbiten i konsten att släktforska, säger Gunnel Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om