Statistiken kommer från Samhällsbarometern, sammanställd av Sifo. I den står att läsa att fyra av tio undviker vissa platser på grund av dålig belysning. Norrköping är inget undantag.
Rebecka Fors nämner flera platser där hon tycker det är rent otäckt att gå ensam.
– Nu när det blir så mörkt om kvällarna är det ju ännu läskigare men jag tycker att både city, Hageby och Navestad för att nämna några. Men också Eneby, där det varit väldigt lugnt innan, säger hon.
Rebecka bor i ett villaområde i just Eneby. Hon berättar hur utvecklingen av samhället gjort henne mer otrygg nu än innan.
– Det är gäng, kriminalitet och även droghandel öppet. Det är inte alls kul. Polisen är i mitt kvarter jättemycket men ingenting händer.
Läs mer: Anna omringades av fem män som slet i hennes kläder
I takt med att otryggheten ökat minskar också lusten att gå ut och göra roliga saker.
– Det blir ju att man drar sig för det. Man går inte ut och gör de sakerna man skulle vilja göra, eller drar sig hem tidigare än man egentligen skulle vilja, säger Rebecka som gärna skulle se någon form av trygghetslinje via telefonen.
Någon man kan ringa och få en röst i mörkret, både som sällskap men även som larmar om något händer.
– Det är en jättebra idé! Det finns ju redan i andra städer men inte här.
Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, ser allvarligt på trygghetsfaktorn i Norrköping.
– Det är oerhört allvarligt och det krävs många faktorer för att skapa trygghet. Vi presenterade för en månad sedan en rad åtgärder som handlar mycket om att skapa en tryggare fysisk miljö. Det man kan göra är att tillstå att det blir bättre belysning och att skumma miljöer försvinner, säger Lars Stjernkvist (S).
Han tillägger att det inte räcker att sätta belysning. Grundproblemet med förekommande våld kvarstår.
– Jag tror att det är lättare sagt än gjort, men man måste få in grundläggande värderingar, redan i skolan. Bland annat när det gäller könsrollerna.
Lars Stjernkvist berättar att brottsligheten finns i alla miljöer, men att det finns en tydlig attitydförändring i skolväsendet idag till skillnad från för 20 år sedan.
– I många skolor jobbar man otroligt effektivt med de här frågorna. Men man ska vara medveten om att tyvärr förekommer brottslighet i alla sociala miljöer oavsett bakgrund. Men jag som ändå varit med ett tag ser att det positiva som hänt är att diskussionen, medvetenheten och nolltoleransen är mycket större i dag. Man accepterar inte det man tidigare tyvärr såg mellan fingrarna med, säger Lars Stjernkvist.
Beslutet är taget och inom kort ska kommunen rekrytera en ungdomssamordnare som ska jobba mycket med unga som utsatts för brott. Men också förebyggande.
– Den verksamheten som bedrivs kommer att bidra till en ökad debatt och visa att vi inte accepterar brottslighet och gör allt vi kan för att förhindra det, säger Lars Stjernkvist.